Takaisin Maaseudun tukihenkilötoiminta: Jelppi-ryhmä

Ajankohtaista

Maaseudun tukihenkilötoiminta: Jelppi-ryhmä

22.06.2021

Hei, oletko kuullut maaseudun tukihenkilöverkosta? Ympäri Suomea toimii vapaaehtoistoimintaan perustuva auttamisverkosto, joka tarjoaa keskusteluapua valtakunnallisesti kaikille maaseudun asukkaille.

Pohjois-Pohjanmaan alueella toimii Jelppi-ryhmä, joka tarjoaa käytännönapua tilanteissa, joissa perhettä/henkilöä on kohdannut äkillinen tai pitkittyneestä tilanteesta johtuva kriisi. Tukihenkilöverkosta saa luotettavaa ja maksutonta tukea ilman jonottamista.

HYMYT-hanke on ollut mukana kouluttamassa ja tukemassa Pohjois-Pohjanmaalla Jelppi-ryhmäläisiä. Hankkeella pyritään maaseudun yrittäjien ammatillisen osaamisen kohentamiseen, yrittäjien työhyvinvoinnin kohottamiseen, yritysten yhteistyö- ja tukiverkkojen laajentamiseen ja yritysten kannattavuuden parantamiseen.

Maaseudulla ja maatalouden piirissä työskenteleville voi sattua elämää horjuttavia kriisejä, tapaturmia ja sairastumisia. Vapaaehtoisista koostuvien Jelppi-ryhmien tarkoituksena on auttaa käytännön asioiden järjestämisessä. Jelppi-ryhmä voi tulla avuksi myös tilanteessa, jossa yrittäjän voimat alkavat hiipua ja työt kasaantua. Ryhmä tarjoaa apua pääsääntöisesti 1-3 päivän ajan. Auttamisen tavat ja määrä sovitaan aina yksilöllisesti. Jelppi-ryhmään kuuluu 3-5 maaseudun tukihenkilöä.

Apu voi olla luonteeltaan henkistä, arjen askareita tai asiointiapua. Jelppi-ryhmäläisiä sitoo salassapitovelvollisuus. Tukihenkilö sitoutuu noudattamaan tukihenkilötoiminnan eettisiä periaatteita. Toiminta perustuu luottamuksellisuuteen ja tukihenkilö sitoutuu pitämään salassa sekä tuettavia koskevat tiedot että toiminnan sisällä, esimerkiksi työnohjaustilanteissa tai koulutuksessa ilmenevät, muita tukihenkilöitä tai työntekijöitä koskevat henkilökohtaiset asiat. Vaitiolovelvollisuus on voimassa myös tukihenkilötoiminnan loputtua.

Syksyllä on myös tarjolla koulutusta Jelppi-tukihenkilötoiminnasta, jos sinua itseä kiinnostaa olla mukana tukihenkilötoiminnassa. Hae viimeistään 1.9.2021!

Jelppi-ryhmätoiminnasta voit lukea lisää täältä:
https://tukihenkilo.fi/tukihenkiloverkon-toiminta/jelppi-ryhma/  

Maaseudun tukihenkilöt alueeltasi löydät täältä:
https://tukihenkilo.fi/tukihenkiloverkon-toiminta/etsi_tukihenkiloa/ 

Maaseudun tukihenkilötoiminta:
https://tukihenkilo.fi/tukihenkiloverkko/tukihenkilotoiminta/  

Video Jelppi-ryhmän toiminnasta:
https://www.youtube.com/watch?v=fJRMiFJq0r8