Takaisin MTK Pohjois-Suomi ja Nivalan kaupunki luovutti Annika Saarikolle kirjelmän - Lue tästä!

Ajankohtaista

MTK Pohjois-Suomi ja Nivalan kaupunki luovutti Annika Saarikolle kirjelmän - Lue tästä!

20.09.2022

Kirjelmä: ENERGIAKRIISI, HUOLTOVARMUUS JA MAATALOUDEN TULEVAISUUS - Lue kokonoaisuudessaan TÄSTÄ

MTK Pohjois-Suomi ja Nivalan kaupunki luovutti maanantaina 19.9.2022 Annika Saarikolle kirjelmän, joka käsitteli energiakriisiä, huoltovarmuutta ja maatalouden tulevaisuutta.

Voit lukea kirjelmän alta:


Hyvä valtiovarainministeri Annika Saarikko,

 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa energian hintoihin kotimaassamme. Energiakriisi tuo erityisiä vaikeuksia maataloudelle, koska kustannusten nousun siirtäminen tuottajahintoihin on hyvin rajallista. Energiakriisi koettelee myös muuta tuotannollista toimintaa ja tuo kerrannaisvaikutusten myötä ongelmia myös palveluyrittäjille.

 

Kotimainen alkutuotanto on perusta elintarviketuotannolle ja huoltovarmuudelle. Energiakriisin tuoma epävarmuus lisää ennestään tiukoilla olevien maataloustuottajien huolta jatkamisen mahdollisuuksista. Huoltovarmuutemme on oikeasti uhattuna, sillä monet maatilayrittäjät aikovat lopettaa.

 

Ellei talven 2022-2023 energiakriisille löydetä maataloustuotannon kannalta kestäviä ratkaisuja, tilojen ja tuotannon määrän väheneminen kiihtyy hallitsemattomaksi ja vaikuttaa merkittävästi huoltovarmuutemme.

 

Ehdotamme seuraavia toimenpiteitä alkutuotannon energiakustannuskriisin helpottamiseksi ja maatalouden tulevaisuuden näkymien vahvistamiseksi

 

  1. Energia- ja kiinteistöveropalautuksen jatkaminen
  2. Sähkön kustannusten hillitseminen ja kompensointi
  3. Uusiutuvaan energiaan kohdistuvat haasteet/ bioenergian edistäminen uusiutuvan energian direktiivin päivityksessä

 

Toimenpide-ehdotusten tarkempi kuvaus on liitteenä.

 

Nivalassa 19.9.2022