Laitumelle päästiin myös Pohjois-Suomessa! - 1.6. Maailman maitopäivä - MTK-Pohjois-Suomi
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Laitumelle päästiin myös Pohjois-Suomessa! - 1.6. Maailman maitopäivä
01.06.2023
Tänään (1.6.) vietetään Maailman maitopäivää. Suomessa maitotilojen määrä on puolittunut 2010 vuodesta 2020 vuoteen, mutta maidon tuotannon määrät ovat pysyneet lähes samalla tasolla. Tämä johtuu siitä, kun tilakoot ovat kasvaneet ja lehmien hoidossa ja jalostuksessa ollaan kehitytty Suomessa hurjasti. Myös eläinten terveyteen panostetaan suomalaisilla tiloilla valtavasti ja Suomessa toimiikin maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen nautojen terveyden huollon seurantajärjestelmä Naseva.
Pohjois-Suomessa harjoitetaan paljon nautakarjataloutta, kun meillä kasvaa hyvin nurmi, jota naudat voivat hyödyntää ympäri vuoden kesällä tuoreena laitumella, kuin myös pitkin kylmän talven säilörehuna. Suomalaiset naudat elävät tänäpäivänä enemmissä määrin pihatoissa, eli ne pääsevät liikkumaan navetan sisällä vapaasti. Tosin monella parsinnavetalla on hyvät ulkoilu- ja jaloittelumahdollisuudet ympäri vuoden riippuen sääolosuhteista ja ovat tällöin parressa kiinni lähinnä vain lypsyn ja sisälläolon ajan.
Voimme siis olla ylpeitä suomalaisista lypsylehmistämme ja maidontuottajistamme!
1.6. Maailman maitopäivä
MTK Pohjois-Suomi on ollut kuluneella viikolla mukana kolmessa eri Laitumellelasku-tapahtumissa. Mukana menossa on ollut myös liiton kaksi hanketta: MaaseutuHarava 2- ja Ruokaketju näkyväksi-hankkeet. Laitumellelaskun riemua on päästy näkemään lauantaina 27.5. Muhoksella Koivulan tilalla, Kainuussa KAO Seppälän opetusmaatilalla ja myös 30.5. OSAO:n Koivikon opetusnavetalla Muhoksella.
Koivulan tilan laitumellelasku (27.5.2023)
Koivulan tilan laitumellelasku tapahtumassa oli runsaasti väkeä paikanpäällä. Tilalta sai ostaa KaJo-jäätelön ja Koivulan kotijuustolan tuotteita. Muhoksen kylältä kulki ilmaset bussikyyditykset paikan päälle ja lähipellolle oli tehty loistava peltoparkki autoilijoille. Itse pihapiiriin oli luotu runsaasti erilaisia aktiviteetteja perheen pienimmille, kuten polkutraktorirata ja keppari esterata! Valion pisteeltä oli saatavilla maistiaisia.
Lehmät kirmasivat iloisin mielin laitumelle ja vieraita oli arviolta noin 700 henkeä paikan päällä katsomassa H-hetkeä laitumen vieressä!
Voit katsoa laitumellelaskun tapahtuman face-sivulta tai sitten Kalevan tilaajana voit katsoa heidän tekemän live-stiimin tallenteen - linkki.
Kiitos mukavasta tapahtumasta kaikille vierailijoille, liven katsojille ja ennen kaikkea järjestäjille ja talkoolaisille!
Tapahtumaa järjestämässä: Koivulan tila, KaJo-jäätelö, Pohjolan maito (Valio) ja MTK Pohjois-Suomi.
KAO Seppälän laitumellelasku (27.5.2023)
MaaseutuHarava2-hanke oli mukana Seppälän opetusmaatilan laitumellelaskussa ja paikan päällä katsojat pääsivät vastaamaan kyselyyn, johon myös sinä voit käydä vastaamassa - linkki.
Seppälän opetusmaatilalla laitumelle pääsi kirmaamaan opetusmaatilan kyyttökarja. Uhanalaiset kyytöt edustavat luonnon monimuotoisuutta ja yhtä suomalaisista alkuperäisroduista. Suomessa maidontuotannossa suositaan sekakarjoja eli lypsyssä on useita eri lehmärotuja. Valtarotuina tällä hetkellä Suomessa on Holstein- ja Ayrshire-rodut. Monimuotoisuutta lisää myös monipuolinen ja kestävä nurmentuotanto. Laitumissa ja säilörehun tuotannossa käytetään monilajisia, syväjuurisia ja kestäviä nurmiseoksia.
Karjan laiduntaminen parsinavetoista on lakisääteistä. Pihattonavetoita kannustetaan lisäämään karjan laiduntamista mm. vapaaehtoisilla vastuullisuustoimenpiteillä, joihin tilat sitoutuivat toukokuun alusta alkaen. Seppälän opetusmaatilan eläimet laiduntavat ja ulkoilevat säännöllisesti. Laidunnus houkuttelee selkärangattomia lajeja ja peltolintuja sekä tekee tilaa niittykasveille myös muualla kuin perinneympäristöissä. Karjan ravinnoksi tarvittavat rehunurmet ovat yleensä usean lajin ja lajikkeen seoskasvustoa. Lisäksi lannan käyttö lannoitteena vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja parantaa sen multavuutta.
Seppälän laitumellelaskussa pääsi eläimiin tutustumisen lisäksi myös harjoittelemaan lypsyä. Valion ja MTK Pohjois-Suomen esittelypisteellä kerrotiin mm. pörriäispelloista. Mukaan sai myös pienen pussin Valmakaupan CARBO®-monimuotoisuussiemenseosta.
Jos haluat, voit käydä vastaamassa leikkimieliseen kyselyyn, mihin porkukat sai Kajaanin tapahtumassa käydä vastailemassa. Pääset vastaamaam TÄSTÄ.
OSAO Koivikon laitumellelasku (30.5.2023)
Koivikon opetusnavetan lehmät pääsivät kirmaamaan laitumelle tiistaina. Paikan päällä oli mukana MTK Pohjois-Suomen lisäksi mm. Kinnusen mylly ja Faba. Koivikkoon saapui paikanpäälle pääsääntöisesti lähialueiden 8-luokkalaisia, jotka pääsivät näkemään Koivikon lehmien laitumellelaskua. Opetusnavetassa asustaa valtarotujen lisäksi myös länsisuomenkarjaa eli tuttavallisimmin länkkäreitä.
Koululaisille oli tarjolla erilaisia pisteitä, joissa he pääsivät mm. tutustumaan lehmän ruokavalioon. Tosin suosituin piste taisi olla nännikumin heitto, jossa myös liiton oma Laitisen Sirpa kävi näyttämässä nuorisolle miten homma hoituu. Paikan päällä kävi arvion mukaan useita satoja koululaisia. Navetan hajut ihmetyttivät osaa, mutta kaikin puolin paikalla oli loistava tunnelma ja lehmät kiinnostivat nuoria. Ruokaketju näkyvälksi-hankkeen toimesta nuorilta kysyttiin seuraavatko he mitään maatiloja somessa ja myös liiton sivuilta löytyy nyt listaus tiloista, jotka somttavat - linkki. (Listausta täydennetään jatkuvasti.)
Kiitos kaikille laitumellelaskun järjestäjille ja vierailijoille! Nähdään ensi vuonna uudestaan!