ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti - MTK-Pohjois-Suomi
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti
23.08.2023
Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.
Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.
Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna
ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.
ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.
Lisätietoja
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207
Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929
MTK:n ja ETL:n ruokavientitilaisuus 25.8. kello 13.40-16.00
ETL ja MTK järjestävät ruokavientiä käsittelevän tilaisuuden perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma ja linkki etäseurantaan.
13.40-14.00 Kahvi
14.00-14.05 Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK
14.05-14.30 Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
14.30-14.45 Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK
14.45-15.00 Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL
Yrityspuheenvuorot:
15.00-15.30 Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria
Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni
15.30-15.50 Keskustelu
15.50-16.00 Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL
Jyrki Wallin
toiminnanjohtaja
+35820 413 2307
+35850 522 5207
Jussi Martikainen
viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
+358 40 755 7829