Takaisin Kotoisa focaccia  

Resepti

Kotoisa focaccia  

Leipominen on hauskaa puuhaa – ensin mitataan aineet, sitten seurataan jännittävää prosessia, kun hiiva kohottaa taikinan. Italialainen peltileipä eli focaccia valmistuu myös suomalaisista raaka-aineista, maistuu kaikille ja sopii välipalalle, aterian lisukkeeksi tai aamupalaleiväksi.  

Focaccia on herkkua sinällään, mutta erityisen kaunis leipä syntyy, kun koristelet pinnan vaikkapa kukkaketoa muistuttavaksi. 

1 suorakaiteen muotoinen uunivuoka 
 
4 dl vettä 
noin 30 g tuorehiivaa (reilu ½ pakettia) 
4 dl vehnäjauhoja 
3 dl sämpyläjauhoja 
½ dl rypsiöljyä 
½ tl suolaa 

Pinnalle 
(sormisuolaa) 
kirsikka- ja miniluumutomaatteja 
rosmariinia, timjamia tai lehtipersiljaa 
ruohosipulia 
muutama pieni punasipuli 


 

Työjärjestys 
1. Laita uuni lämpiämään 225 asteesee.n 
2. Valmista taikina, anna kohota. 
3. Koristele, kohota 20 min ja paista 20-25 minuuttia. 

  • Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 dl jauhoja ja suola, sekoita. 

  • Lisää loput jauhot puuhaarukalla sekoittaen, lisää lopuksi öljy. 

  • Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia käsin tai koneella, taikina saa jäädä löysähköksi ja pehmoiseksi. 

  • Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 30-60 min vedottomassa paikassa, esimerkiksi sähköuunissa, jossa vain valo päällä. 

  • Leivinpaperoi suorakaiteen muotoinen uunivuoka tai pieni uunipelti. 

  • Kaada taikina leivinpaperin päälle, ja taputtele taikina öljytyin käsin tasaiseksi. 

  • Sivele vielä taikinan päälle runsaasti öljyä. Kohota focacciaa vielä 20 minuuttia. 

  • Halutessasi voit koristella taikinan ”kukkapelloksi”. Tee ruohosipulista kukille varret, puolitetuista tomaateista, ja sipulirenkaista saat taiteiltua hienoja kukkia ja yrteistä lehtiä! Ripottele leivän päälle vielä halutessasi muutama kide sormisuolaa. 

  • Paista focacciaa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. 

  • Leikkaa jäähtynyt leipä neliöiksi tarjolle. 

Resepti: Heidi Siivonen



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802