Juuresranskalaiset pikkelikasviksilla - MTK-Pohjois-Suomi
Resepti
Juuresranskalaiset pikkelikasviksilla
Juuresranskalaiset kaikilla herkuilla, kyllĂ€ kiitos đ. TĂ€ytteeksi nĂ€mĂ€ kotimaiset juurekset saavat raikkaita pikkelikasviksia, valkosipulimajoneesia sekĂ€ yrttejĂ€. đđ§đ±
Talven kotimaisia sesonkiherkkuja, eli juureksia on varastoitu sadonkorjuusta asti ja ne ovatkin edullinen sekÀ ympÀristöystÀvÀllinen valinta ruokapöytÀÀn. NÀissÀ juuresranskalaisissa on hyödynnetty porkkanat ja perunat myös kuorineen, sillÀ kuoretkin ovat tÀysin syötÀviÀ, kunhan ne on puhdistettu mullasta. Kotimaiset juurekset tunnistat sirkkalehtimerkistÀ, joten silmÀ tarkkana kaupoilla!
Loaded juuresrankalaiset
4â5 henkilölle
Valmistusaika: 25 + 45 minuuttia
Juuresranskalaiset:
3 kpl kiinteitÀ kotimaisia perunoita
3 kpl kotimaisia porkkanoita
1 kotimainen palsternakka
œ kotimainen juuriselleri
suolaa ja pippuria
öljyÀ
Pikkelikasvikset:
1 kotimainen punasipuli
œ kotimainen kurkku
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettÀ
10 kpl kokonaista maustepippuria
2 kpl laakerinlehtiÀ
5 kpl salvianlehtiÀ
hyppysellinen kuivattuja chililastuja
suolaa
LisÀksi:
valkosipulimajoneesia
tuoreita yrttejÀ (esim. salviaa ja kirveliÀ)
Valmista pikkelikasvikset. Kuori ja viipaloi punasipuli. Viipaloi myös kurkku ja laita kasvikset kulhoon. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi kattilassa, jotta sokeri liukenee nesteeseen. Kaada etikkaliemi kasvisten pÀÀlle ja lisÀÀ muut raaka-aineet. Anna jÀÀhtyÀ, jonka jÀlkeen ne ovat tarjoiluvalmiita.
Leikkaa perunat tikuiksi ja laita ne likoamaan kylmÀÀn veteen. Anna perunatikkujen liota vedessÀ 15 minuuttia ja vaihda vesi kaksi kertaa liotuksen aikana. Huuhtele ja kuivaa perunat lopuksi hyvin. Liotus irrottaa perunoista tÀrkkelystÀ, joka edesauttaa niiden rapeutumista kypsennyksen aikana. Perunoiden kuivaaminen on myös tÀrkeÀÀ, jotta perunoista saadaan rapeita.
Kuori juuriselleri ja leikkaa se sekÀ porkkanat ja palsternakka tikuiksi. Pyörittele kaikki juurestikut kevyesti öljyssÀ ja mausta ne hyppysellisellÀ suolaa ja pippuria. Voit kypsentÀÀ juuresranskalaiset esimerkiksi airfryerissa (200 astetta, 12 minuuttia) tai kiertoilmauunissa (200 astetta, 30 minuuttia). KÀÀntele ranskalaisia tarvittaessa kypsennyksen aikana.
Tarjoile ranskalaiset laakealta vadilta valmiin valkosipulimajoneesin ja pikkelikasvisten kanssa. Viimeistele tuoreilla yrteillÀ.
Resepti: Satokausikalenteri
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
Kaija Stormbom
viestinnÀn asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittÀjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559