Suurlähetystöjen kokit suomalaisten makujen äärellä - MTK-Pohjois-Suomi
Uutinen – Kansainvälinen toiminta
Suurlähetystöjen kokit suomalaisten makujen äärellä
28.08.2024
Suomi kouluttaa suurlähetystöjensä henkilökuntaa säännöllisesti. Yksi koulutuksen muoto on kokkikoulutus, jossa lähetystöjen paikalliset kokit kokoontuvat Suomeen. Koulutuspäivien aikana tutustutaan suomalaiseen ruokakulttuuriin, käytännön työhön, kuten budjetointiin, ruuanvalmistukseen sekä suomalaiseen tapaan tuottaa ruokaa.
MTK on mukana koulutuksen ”kenttäpäivässä”, tiistaina 27.8. kokkien saapuessa vieraiksi MTK:n metsätilalle Kettulaan. Päivän aikana opittiin suomalaisesta ruuantuotannosta otsikolla ”Food from Finland, the story and working methods behind the best food in the world.” MTK:n Elli-Noora Jalonen luennoi suomalaisesta ruuan tuotantotavasta ja suomalaisesta ruokajärjestelmästä.
Paljon keskustelua herättivät mm. kotieläintuotannon tuotantotavat, perheviljelmiin perustuva maatalous, ruokaturva ja ruuan puhtaus, MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen kertoo. Myös kesien yöttömien öiden aikaansaamat vahvat aromit niin mauissa kuin tuoksuissakin korostuivat kommenteissa. Kokkeja kiinnostivat suomalaisen ruuantuotannon erityispiirteet kuten pohjoinen sijainti, ja se, miten ne vaikuttavat lopputuotteeseen.
Ruuasta puhuminen ilman ruokaa on tylsää, joten luentoa höystettiin pienillä suomalaisilla makupaloilla, kylmäpuristetuilla marjamehuilla, suomalaisilla juustoilla ja satokauden vihanneksilla.
”Pienet maistiaiset ja vinkit antavat toivottavasti ideoita myös lähetystöjen tarjoiluun, miten palan Suomea voi tuoda lautasella mihin tahansa.” toteaa Siivonen.
Päivän odotuksista keskusteltaessa vieraiden toive oli viettää aikaa ulkona, ja maistaa marjoja sekä sieniä. Muutamia kanttarelleja, puolukoita ja myöhäisiä mustikoita löytyikin Salon kuivilta kankailta. Suomalainen metsä, jossa jokainen saa kävellä vapaasti, ja poimia luonnonmarjoja tai sieniä, oli monelle vieraalle ainutkertainen elämys. Hiljaisuus ja auringon lämmittämän syksyisen metsän raikas tuoksu kutsuivat rauhoittumaan, vaikka jo Helsinki oli monelle suurkaupungin kasvatille tuntunut rentouttavalta.
Kansainvälisten vieraiden kanssa keskusteluissa näkee myös itse asioita uusin silmin ja arvostus suomalaista ruokaa ja luontoa kohtaan nousevat entisestään. Tropiikista Suomeen saapuneet vieraat pääsivät ensimmäistä kertaa näkemään omenapuun, mutta kokeneelle kanadalaisellekin kokille löytyi nähtävää, kun sammalpeitteen laajuus ja keruutuotteiden monipuolisuus metsässä olivat uutta. Monet suomalaisille arkipäiväiset asiat voivat olla silmäänpistävän mielenkiintoisia toiselle, esimerkiksi suoraan hanasta tuleva raikas ja hyvälaatuinen vesi. Tällainen reaktio muistuttaa siitä, ettei mitään olemassa olevaa hyvää tule pitää itsestäänselvyytenä.
Helsinkiin palattiin iloisina, omenoilla herkutellen ja kantarelleja kassit pullollaan. Näistä päästään myös kokkaamaan, kun kurssi jatkuu kokkauspäivillä Haaga-Heliassa. Keskustelu kävi koko päivän kiivaana ja vieraiden innostuksen suomalaiseen ruokaan aisti. Yksi kehitysehdotuskin nousi kommenttien joukosta esiin – voisiko suomalaisille tuotteille lanseerata kansainvälisen markkinapaikan, jotta niitä voisi tilata esiteltäviksi ja maistatettaviksi lähetystöissä ja muuallakin?
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802