Takaisin KOTIMAA tuottaa HYVÄÄ (tekevää) RUOKAA

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

KOTIMAA tuottaa HYVÄÄ (tekevää) RUOKAA

27.05.2021

MTK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kampanjoivat yhdessä kotimaisen ruuan ja kuntien kotimaisten elintarvikehankintojen puolesta. Kotimainen ruoka ja kuntien kotimaiset elintarvikehankinnat hyödyttävät meitä kaikkia, sillä ne vahvistavat aluetaloutta, elintarviketuotantoa ja -teollisuutta sekä Suomen ruokaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Kotimainen ruoka tarjoaa työpaikkoja ja tuo verotuloja.

Suomessa tehdään julkisia hankintoja vuodessa yli 30 miljardilla eurolla, josta elintarvikehankintojen osuus on noin 350 miljoonaa euroa. Pidetään työpaikat Suomessa ja äänestetään kuntavaaleissa ehdokasta, joka toimii kunnan kotimaisten elintarvikehankintojen puolesta!

Miten kuntapäättäjä voi edistää kotimaista ruokaa kunnan elintarvikehankinnoissa?

  1. Rakenna yhteistyötä ja mahdollista kotimainen ruoka hyvällä vuoropuhelulla ja viestinnällä. Pidä yhteyttä alan yrityksiin, ruuantuottajiin ja muihin alan toimijoihin.

  2. Mieti ja kerro muillekin, mitä arvoa kotimaisen ja paikallisen ruuan käyttäminen julkisissa ruokapalveluissa tuo kunnalle ja kuntalaisille.

  3. Tarjoa tutkittua tietoa ja vaikuttavuutta kotimaisen ruuan käyttämisen perusteeksi.

  4. Vaikuta siihen, että kotimainen ruoka ja sen käyttö kirjataan hankintaohjeeseen ja ruokapalvelujen toimintasuunnitelmaan.

  5. Vaikuta siihen, että kunnan ruokapalveluiden ruokalistat huomioivat kotimaisen ruuan ja kannustavat sen käyttöön.

  6. Vaikuta siihen, että kuntasi käyttämät kilpailutuksen laatukriteerit huomioivat kotimaisen ruuan.

  7. Seuraa ja perehdy ruuan hankintaan ja tarjoamiseen liittyviin prosesseihin, vaatimuksiin ja alan toimijoihin. Ole kiinnostunut, kysy, opiskele ja keskustele.


Miksi jokaisen meistä kannattaa syödä kotimaista ruokaa?

 

Broilerintuottaja Suvi Rantala

Suvi Rantalan broilerihallissa Lapualla käyskentelee 70 000 broileria. Suvi osaa hommansa, hän on tehnyt tätä työtä jo 16 vuotta. Suville on kunnia-asia tuottaa suomalaisille ruokaa.

”Me teemme tilalla asiat niin hyvin, että kuluttajat voivat hyvillä mielin nauttia puhtaasta, suomalaisesta ruuasta.”

 

Lihantarkastaja Kirsi Nummela

Kirsi Nummela työskentelee lihantarkastajana ja työntekijöiden varapääluottamusmiehenä HKScanin Rauman yksikössä, jossa valmistettuja kotimaisia broilerituotteita on tarjolla myös kuntakeittiöissä.

”Me suomalaiset haluamme syödä kotimaista ruokaa ja sitä kannattaakin jokaisen suosia paitsi kotona, myös kunnan keittiöissä, esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. SEL:n tutkimuksen mukaan 93 % suomalaisista haluaa, että kuntakeittiöissä suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa."

"Ruokaketju Suomessa työllistää 340 000 ihmistä. Kun sinäkin syöt ja juot kotimaista, turvaamme olemassa olevat työpaikat ja synnytämme uusia työpaikkoja. Olen ylpeä saadessani olla osa suomalaista ruokaketjua!”

 

Avomaan kasvisten tuottaja Jaakko Tammelin

Jaakko Tammelin viljelee Tamsaaren tilalla, Merimaskussa varhaisperunaa, lanttua, porkkanaa ja sipulia.

”Tuotan törkeän hyvää suomalaista ruokaa. Tuoreet kasvikset nostavat veden kielelle. Teen tätä työtä suurella intohimolla.”

”Viljelemäni kasvikset jatkavat matkaa tehtaaseen, jossa ne jalostetaan ammattilaisten käsissä herkulliseksi ruuaksi. Kotmainen ruoka työllistää maatalousyrittäjien ja elintarviketyöntekijöiden lisäksi meijereissä, kuljetuksessa, leipomoissa, kone- ja varaosapalveluissa jne. Valitsemalla kotimaista ruokaa kuluttaja varmistaa, että nämä työpaikat pysyvät Suomessa luomassa hyvinvointia meille kaikille."

 

Elintarviketyöntekijä Emma Äimänen

Emma Äimänen työskentelee elintarviketyöntekijänä ja työntekijöiden pääluottamusmiehenä Apetitin Säkylän tehtaalla, jossa valmistettuja kotimaisia kasvistuotteita on tarjolla myös kuntakeittiöissä.

”Suomessa valmistettu ruoka ja juoma työllistävät suoraan kymmeniä tuhansia ihmisiä. Koko ruokaketju Suomessa työllistää 340 000 ihmistä ympäri Suomen. Me elintarvikealan työntekijät maksamme palkastamme veroja ja rahoitamme sitä kautta yhteisiä palveluita. Mitä enemmän Suomessa suositaan kotimaista ruokaa, sitä enemmän meillä on elintarvikealan työpaikkoja ja sitä enemmän meillä riittää verotuloja laadukkaisiin julkisiin palveluihin neuvoloista vanhusten hoivaan. Niistä hyödymme me kaikki!”

 

Viljanviljelijä Jukka Eeva

Jukka Eeva Somerolta viljelee tilallaan laatuviljaa elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

”Suomen kesässä vilja kasvaa aromikkaaksi. Kun vilja kasvaa omassa maassa, tiedät taatusti, mitä syöt. Voit vaikka halutessasi tulla katselemaan pellonreunaan, missä ja miten se vilja kasvaa.”

”Kun vilja syksyllä kypsyy, se puidaan ja sen jälkeen se matkaa myllyn kautta leipomoon, jossa siitä leivotaan herkullista leipää.”

 

Leipomon huoltomies Kimmo Palola

Kim Palola työskentelee huoltomiehenä ja työntekijöiden pääluottamusmiehenä Lantmännen Cerealian Kotkan tehtaalla, jossa valmistettua kotimaista näkkileipää on tarjolla myös kuntakeittiöissä.

”Kun ostat kotimaista ruokaa ja juomaa, pidät huolen siitä, että alkutuotanto ja raaka-aineita jalostava teollisuus säilyvät kannattavana elinkeinona Suomessa. Näin varmistamme myös, että Suomi on elintarvikkeiden suhteen omavarainen maa, eikä meiltä lopu ruoka kaupoista kriisiaikoinakaan. Myös kuntien on kannettava vastuunsa Suomen huoltovarmuudesta ja suosittava hankinnoissaan kotimaisia elintarvikkeita.”

 

Maidontuottajat Pelto-Mattilan tilalla

Pelto-Mattilan maitotilalla Hausjärvellä tuotetaan maailman parasta maitoa. Suomessa tuotettu lehmän maito on erittäin korkealaatuista. Jopa 97 prosenttia tuotetusta maidosta kuuluu korkeimpaan laatuluokkaan.

”Meiltä maitoauto hakee maidon meijeriin, jossa se jalostuu maukkaiksi maitotuotteiksi.”

 

Tuotepakkaaja Tarja Hietanen

Tarja Hietanen työskentelee tuotepakkaajana ja työntekijöiden pääluottamusmiehenä Valion Jyväskylän meijerissä, jossa valmistettua kotimaista maitoa on tarjolla myös kuntakeittiöissä.

”Suomessa elintarvikealan työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen minimiehdoista on sovittu ammattiliittoni SEL:n ja työnantajaliiton neuvottelemissa yleissitovissa työehtosopimuksissa."

"Suomessa valmistettuja elintarvikkeita ostaessa voitkin olla varma, että työntekijöillä on kunnolliset työehdot ja työstä maksetaan palkka, jolla tulee toimeen.
Myös kuntien hankintojen on oltava sosiaalisesti vastuullisia, siksi kuntien tulee suosia hankinnoissaan kotimaista työtä ja elintarvikkeita. Kunnon työehdot maistuvat paremmalta sekä tekijälle että syöjälle.”

 

Lue lisää:

Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin – suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi (pdf, (2.5 MB)