Takaisin Huomenna vietetään koulumaitopäivää

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Huomenna vietetään koulumaitopäivää

28.09.2021

Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää vietetään keskiviikkona 29.9.2021. Päivän tarkoituksena on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa. Koulumaitopäivää vietetään vuosittain ympäri maailmaa ja sitä koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO). 

Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua. Nurmella ja lehmien lannalla on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa ja biodiversiteetin lisäämisessä. 

-    Maidontuotanto on vastuullista ja sitovaa työtä. Lehmistä on pidettävä huolta 24/7. Suomessa on tehty jo pitkään työtä maidon hygieenisen laadun eteen. Maitotiloilla ja koko maitoketjussa joka päivä tehtävän tarkan työn ansiosta saamme nauttia ensiluokkaisen laadukkaasta maidosta ja maitotuotteista, muistuttaa maitoasiamies Marjukka Mattio. 

Maito ja ravitsevat maitotuotteet sopivat kaikenikäisille

Maidossa on proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja perinteisiin, ja suomalainen maitotuotevalikoima on monipuolinen ja laaja. 

-    Erilaisista tuotteista löytyy joka makuun sopiva maitotuote, hyvään arkeen ja juhlavampaan herkutteluun, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

-    Aterialla nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito kannattaa muistaa myös osana maistuvia välipaloja koulun jälkeen. Koululainen osaa itse surauttaa smoothien, ja kotoisan omenapaistoksen teko sopii koko perheen yhteiseksi puuhaksi. Itsetehdyn välipalan koostumusta ja makua esimerkiksi sokerin suhteen on helppo säädellä. Syksyisiin välipaloihin sopivat erityisen hyvin kotimaiset, raikkaat satokauden marjat ja hedelmät.

Kokeile Heidi Siivosen välipalareseptejä: helppo välipalasmoothie ja kauraomenapaistos vaniljakastikkeella.

Lue myös: Maitotilalla pidetään hyvää huolta lehmistä

Lisätiedot:
Marjukka Mattio, maitoasiamies, MTK, 050 533 8924
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Koulumaitopäivän ihanat välipalareseptit

Kaura-omenapaistos ja vaniljakastike

Kotoisa omenapaistos kuuluu syksyyn! Omenapaistosta on helppo tehdä isompi annos kerralla, ja pehmoinen, itsetehty vaniljakastike kruunaa herkun! Kokeile vaniljakastiketta myös marjojen tai hedelmien kanssa. Itse tehdyn jälkkärin makeutta on helppo säädellä, ja edulliset herkut onnistuvat myös lasten kanssa yhdessä kokkaillen.

Kotimaisten omenoiden satokausi on nyt parhaimmillaan, ja saatavilla on myös kotimaisia päärynöitä. Yllättävä ja maistuva paistos syntyy myös niistä! Kotimaiset hedelmät ja vihannekset tunnistat kaupassa sirkkalehtimerkistä.



1 rkl öljyä
8-10 kotimaista omenaa
2,5 dl isoja kaurahiutaleita
100 g voita
1 dl sokeria
kanelia, vaniljasokeria

•    Paras paistos syntyy matalassa ja laakeassa astiassa. Voitele pyöreä piirakkavuoka ohuesti öljyllä.
•    Huuhtele omenat, kotimaiset omput voit käyttää paistokseen kuorineen.
•    Puolita omenat, poista siemenkodat, viipaloi.
•    Asettele omenaviipaleet uunivuokaan limittäin, mutta yhteen kerrokseen.
•    Sulata voi, sekoita siihen kaurahiutaleet, sokeri ja mausteet.
•    Levitä kauraseos omenasiivujen päälle.
•    Paista 200 asteessa 20- 30 min, kunnes kauraseos on kauniin ruskea.

Vaniljakastike
5 dl maitoa
2 keltuaista
0,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

•    Sekoita kaikki ainekset vaniljasokeria lukuun ottamatta hyvin keskenään kattilassa.
•    Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se sakenee, älä keitä.
•    Sekoita jäähtyneeseen kastikkeeseen vaniljasokeri.

Resepti: Heidi Siivonen
Välipalasmoothie

Smoothie on nopea ja raikas aamupala, välipala tai jälkkäri, jonka koululainen osaa valmistaa itsekin. Smoothieen sopivat monet maitotuotteet ja kotimaiset, raikkaat marjat. Kotimaiset marjat voit huoletta syödä kuumentamatta joko tuoreena tai pakastettuina. Pienen kuitulisän välipalaan saa helposti vaikkapa kauraleseistä tai – hiutaleista.



4 annosta
4 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja, esimerkiksi mustikkaa ja vadelmaa
1 prk rahkaa
1 dl kaurahiutaleita
2-3 dl maitoa
(sokeria tai hunajaa)

•    Mittaa kaikki ainekset blenderiin tai korkeareunaiseen kulhoon.
•    Sekoita tasaiseksi, kuohkeaksi smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella.
•    Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla tai hunajalla.

Resepti: Heidi Siivonen

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Marjukka Mattio

asiantuntija, maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+358 50 533 8924