MTK:n Marttila: EU:lle itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahasto - MTK-Pohjois-Suomi
Tiedote – Maaseudun edunvalvonta
MTK:n Marttila: EU:lle itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahasto
24.04.2023
MTK esittää, että Suomi ryhtyy vahvasti ajamaan EU:n itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastoa. ”Miljardien rahoitus ja useamman vuoden ohjelma tarvitaan vahvistamaan turvallisuudelle kriittisten alueiden taloutta ja ihmisten hyvän elämän edellytyksiä”, totesi puheenjohtaja Juha Marttila MTK-Pohjois-Suomen kokouksessa Kajaanissa maanantaina.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Suomen tuore Nato-jäsenyys vaativat huomiota poliittisilta päättäjiltä. Turvallisuuden vahvistaminen on tärkeää niin kotimaan kuin Euroopankin politiikassa. MTK odottaa tulevan hallituksen ohjelmalta linjausta Suomen EU-politiikan suunnasta. Puheenjohtaja Juha Marttilan mielestä Suomen on ajettava muutosta, jossa EU:sta tehdään suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä.
- Tänään EU on kääpiö, kun suurvallat rakentavat uutta geopolitiikkaa. Tässä pelissä EU tarvitsee vahvemmat muskelit. Nyt EU on jättiläinen ihmisten ja yritysten elämää ohjaavassa pikkutarkassa säätelyssä. Tästä on päästävä eroon, Marttila totesi puheessaan Kajaanissa maanantaina.
Marttila muistutti Venäjän sulkemisen vaikutuksista itäiseen Suomeen sekä 1300 kilometriä pitkän Naton uuden itärajan tuomista velvoitteista. Tulevaisuuden turvallisuus ja vakaus vaativat Marttilan mukaan EU:lta uutta itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastoa, joka vahvistaisi alueiden taloutta ja infraa – erityisesti tie-, rata- ja tietoyhteyksiä. Hän muistutti myös maa- ja metsätalouden sekä jalostavan teollisuuden merkityksestä alueiden elinvoimalle.
- Vakaasti kehittyvä maatalous on keskeinen osa huoltovarmuutta ja Suomen kokonaisturvallisuutta. Maataloustuotannon on oltava mahdollista kaikkialla Suomessa. Tämä on riskien hallintaa ja turvallisuutta, Marttila painotti.
Vakautta ja Suomen kansalliset edut turvaavaa linjaa MTK kaipaa myös metsäpolitiikalta. Tässä johtovastuu siirtyy Marttilan mukaan perusporvarihallituksen toteutuessa puolueille, jotka viime vaalikaudella oppositiossa kritisoivat vahvasti hallitusta metsäpolitiikassa ja erityisesti EU:n metsäasioiden hoidossa.
- On näytön paikka, kun oppositio nyt siirtyy hallitusvastuuseen. Hallitusohjelman on linjattava selkeä raja, mitä hyväksymme ja mihin saakka sallimme EU:n puuttumisen metsäasioihin. Metsänhoidon sääntöjä ja neuvoja emme EU:lta tarvitse, Marttila totesi.
Lisätietoja:
Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja, 050 341 3167
MARTTILA
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK
Olen toiminut MTK:n puheenjohtajana vuodesta 2009. Sitä ennen vaikutin järjestön johtokunnan 2. puheenjohtajana reilun neljän vuoden ajan.
Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta. Koti ja maidontuotantoon erikoistunut maatila ovat Simossa, Lapin maakunnan eteläisimmässä kunnassa.
Taustani on maatalousekonomian tutkimuksessa, mikä varmaan tunkee vielä läpi kirjoituksissani.
Usko suomalaisen maatalouden, metsätalouden ja koko maaseudun parempaan tulevaisuuteen ei ole horjunut missään vaiheessa – eikä horju jatkossakaan. Ilman kovaa työtä ja yhteiskunnallista vaikuttamista tavoitteet eivät kuitenkaan tule toteutumaan. Maaseudun etu on koko Suomen etu.