Ei ruokaturvaa ilman elinvoimaisia pohjoismaisia viljelijöitä ja osuuskuntia - MTK-Pohjois-Suomi
Tiedote – Kansainvälinen toiminta
Ei ruokaturvaa ilman elinvoimaisia pohjoismaisia viljelijöitä ja osuuskuntia
16.08.2024
NBC:n presidium Islannissa sijoittui elokuun puoliväliin ja kiireiseen sadonkorjuuaikaan, MTK:n väkeä ehti kuitenkin elokiireiltä tekemään tärkeää edunvalvontatyötä paikanpäälle. Tapahtumassa Pohjoismaiset toimijat kokoontuivat keskustelemaan mm. huoltovarmuusteemoista ja pohjustamaan tärkeää edunvalvontatyötä. Tiedotteessa lisää tapaamisen aiheista.
Ruokaturva tapetilla
Maailmassa vallitseva levottomuus on nostanut kriisivalmiuden tärkeyden keskusteluun myös Pohjoismaissa, kun halutaan vahvistaa niin sotilaallista kuin siviilipuolustustakin. Uusia strategioita maataloustuotannon lisäämiseksi ja ruokaturvan vahvistamiseksi on laadittu, kun kansallisen ruoantuotannon merkitys kasvaa kaikkialla.
Viljelijät ja heidän osuuskuntansa ovat ruokaturvan tae Pohjoismaissa. Pohjoismainen maatalous tuottaa ruokaa, uusiutuvaa energiaa, asutusta ja työpaikkoja epävakaassa maailmassa. Maatalous on olennainen osa maidemme kokonaisvaltaista kriisivalmiutta.
Maataloudessa ollaan hyvää vauhtia vähentämässä ilmastokaasupäästöjä pitkän aikavälin ruokaturvan varmistamiseksi. Taustalle tarvitaan kuitenkin poliittiset puitteet ja markkinoita, jotka mahdollistavat alan taloudellisen kehityksen. Tulevaisuuden Pohjola on rakennettava kiertotalouteen, jossa maatalous on kestävää niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin ympäristöllisestikin läpileikaten koko ruokaketjun.
Ruokaturva on perusedellytys sekä sotilaalliselle puolustuskyvylle että koko yhteiskunnan kriisinkestävyydelle. Maatalous on täten keskeinen osa kokonaisvaltaista puolustusta. Raaka-aineiden tuotanto ja tuotteiden jalostus varmistavat asutuksen, työpaikat ja turvallisen ruokahuollon kaikkialla Pohjoismaissa. Meillä on parhaat edellytykset tuottaa hyvää, turvallista ja kulttuuriimme sopivaa monipuolista ruokaa korkeiden ympäristö- ja eläinten hyvinvointistandardiemme mukaisesti.
Maaseuduilla ollaan valmiita osallistumaan ruokaturvan ja valmiuden vahvistamiseen. Viljelijät odottavat viranomaisilta poliittisia ja taloudellisia puitteita riittävän ja turvallisen ruoantuotannon takaamiseen pohjoismaiselle väestölle pitkällä aikavälillä.
Kestävyys noussut keskusteluun
Kestävyys on ollut ruokatuotannon poliittisen keskustelun keskiössä viime vuosina. EU on laatinut vihreän kehityksen ohjelman ja pellolta pöytään -strategian. Myös Pohjoismaiden hallituksilla on omat suunnitelmansa ja välineensä kannustaa kestävämpää ruokaketjua.
Pohjoismaiset viljelijät ja heidän osuuskuntansa tuottavat toimenpiteidensä avulla jo nyt aikaisempaa kestävämpää ruokaa. On kuitenkin tärkeää tarkastella kestävyyden kaikkia osa-alueita yhdessä.
Kestävyyden sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat on huomioitava keskustelussa, jotta kokonaisvaltaisesti kestävä ruoantuotanto Pohjoismaissa voidaan varmistaa. Tulotason on oltavat riittävä ja puitteiden hyvät, jotta kestäviä elintarvikkeita voidaan toimittaa. Niin eläinperäiset kuin kasvipohjaisetkin tuotteet ovat luonnollisia ja välttämättömiä myös tulevaisuuden Pohjolan ruokavaliossa. Ilmasto- ja ympäristötoimenpiteet eivät saa heikentää viljelijöiden ja osuuskuntien kapasiteettia tai taloudellisia edellytyksiä tai heikentää kilpailukykyään suhteessa muihin maihin.
Pohjoismaiset tuottajat osuuskuntineen ovat valmiita edistämään ruokaturvaa ja valmiutta taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävän tuotannon kautta. Tavoitteena on tuottaa maailman pienimmän mahdollisen tuotekohtaisen ilmastovaikutuksen elintarvikkeita ja varmistaa, että elintarviketurva ei koskaan ole uhattuna. Näin varmistamme yhdessä koko Pohjolan puolustuksen.
MTK oli paikalla NBC kokouksessa Islannissa. Pohjoismainen yhteistyö on uniikissa ympäristössämme arvokasta.
Juha Ruippo
johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet
kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit
+358 20 413 2341
+358 40 55 33 232