Takaisin Pääsiäisenä kokataan kotimaisia herkkuja – kurkkaa reseptit ja kokeile jotain uutta

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Pääsiäisenä kokataan kotimaisia herkkuja – kurkkaa reseptit ja kokeile jotain uutta

30.03.2021

Pääsiäinen katkaisee talven selän ja tarjoaa hengähdystauon perheen kesken. Perinteisiä pääsiäisherkkuja ovat lammas, kananmunat ja erilaiset leivonnaiset. Kokeilisitko tänä pääsiäisenä uusia herkkuja, vaikkapa kalkkunaa, ruokaisaa salaattia proteiinirikkailla härkäpapusattumilla tai herkullista tyrnikakkua? Kotimaiset tuotteet ovat turvallisia, maistuvia ja vastuullisia valintoja. Herkullisia raaka-aineita kotimaiseen pääsiäispöytään voit ostaa myös monista tilamyymälöissä. 

Kotimainen liha on juhlapöydän tähti. Lampaanliha on pääsiäisen herkku, mutta lampaan lisäksi maistuvaa juhlaruokaa syntyy esimerkiksi kotimaisesta broilerista, naudasta tai possusta. Näiden lisäksi Suomessa kasvatetaan myös laadukasta kalkkunanlihaa. Kalkkunat kasvatetaan halleissa, joissa niillä on tilaa liikkua ja lattialla on kuopsutettavaa materiaalia sekä sopivia virikkeitä uteliaille eläimille tutkittavaksi. 

-    Kalkkuna on proteiinirikasta ja vähärasvaista. Miedon makuista lihaa on helppo käsitellä ja kypsentää. Kalkkunaleikkeleet ovat monelle tuttuja, mutta pääsiäispöytään sopii juhlava, kokonainen kalkkunanfilee, joka on näyttävää ja muuntautuvaa tarjottavaa, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.   

Lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Suomessa tuotetaan 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, josta saadaan lihan lisäksi myös villoja ja taljoja. 

-    Perinteisen lampaanpaistin tai makoisan kalkkunan kylkeen valmistuvat uunissa täyteläiset valkosipuliperunat juhlan kunniaksi kuohukermassa kypsyen sekä aurinkoiset uunijuurekset. Jos liha ei maistu, tai haluat kokeilla jotakin uutta, on kotimainen härkäpapu tutustumisen arvoinen tuote. Pääsiäisenäkään ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista. Pilkkomisen ja kuorimisen jälkeen uuni hoitaa loput. 
 
Leivonta on mukavaa kotipuuhaa, jonka lopputulos palkitsee. Pääsiäisen perinteiset leivonnaiset rikastuvat rahkalla, tuorejuustolla, voilla, kermalla ja kananmunilla. Juustot ovat näyttävää tarjottavaa myös salaateissa tai juustotarjottimella. Kotimaisten maitotuotteiden valikoima on valtava, ja erikoisruokavaliotuotteilla valmistuu tarvittaessa kaikille sopivia herkkuja. 

-    Leipominen on myös kivaa ja edullista yhteistä tekemistä. Lapset osaavat mitata ainesosia, kokeilla kananmunan rikkomista, sekoittaa taikinaa tai asetella koristeita kakun päälle. Täyteläisiin maitotuotteisiin kannattaa yhdistää raikkaita makuja kotimaisista marjoista, Siivonen vinkkaa. 

Suomalainen ruokapöytä ja -kulttuuri on rikas. Pääsiäispöytään vaikuttaa idän ruokakulttuuri. Paaston jälkeen on lupa herkutella, kevät ansaitsee oman ruokajuhlansa. Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää uuteen satoon saakka. 

Kotimaiset salaatit, vihannekset, yrtit, marjat ja maukkaat hillot raikastavat aterian. Laadukkaat, kotimaiset lihat ja maitotaloustuotteet ovat jäljitettäviä, antibiootittomia ja vastuullisesti tuotettuja. Kaupassa kotimaisen tuotteen tunnistat Hyvää Suomesta- merkistä tai Sirkkalehti-merkistä.  

Lisätietoja: ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, 040 568 8802

Kurkkaa pääsiäisen herkulliset reseptit 👇

Aurinkoiset kasvikset 

Tuoretta satoa odotellessa pääsiäisen pöytään katetaan aurinkoisia kasvislisäkkeitä uunin kautta. Aurinkoiset kasvikset paahdetaan, ja marinoidaan kypsänä. Näin valmistetut kasvikset sopivat lämpiminä lisäkkeiksi tai jäähdytettyinä vaikkapa ruokaisaan salaattiin. Porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja muita juureksia on saatavilla läpi kevään varastoista kotimaisena.  



200 g juureksia/ syöjä, esim. porkkanaa, lanttua, naurista ja palsternakkaa 
2 rkl öljyä 
1 tl suolaa 

Sipuli-viinietikka-marinadi 
1 pieni sipuli 
0,5 dl valkoviinietikkaa 
2 rkl öljyä 
1 rkl sokeria  
puoli ruukkua lehtipersiljaa 

Kuori ja kuutioi juurekset tasakokoisiksi, reiluksi kuutioiksi. 
Levitä juurekset leivinpaperille pellille yhteen kerrokseen, pirskottele päälle öljy ja mausta suolalla. Paista juureksia 225 asteessa 20-25 minuuttia. Juuresten tulee olla napakan kypsiä, ei pehmeitä.   

Juuresten kypsyessä valmista marinadi: pilko sipuli hienoksi ja yhdistä muihin aineksiin. Sekoita kypsät, kuumat juurekset marinadiin, nypi joukkoon lehtipersiljaa, sekoita varovasti ja tarjoile kuumana tai kylmänä.  

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila.  
Pääsiäisen kalkkunapaisti & marjakastike 

Kalkkuna on vähärasvaista ja miedon makuista. Paistin valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä marinoimalla liha. Kokonaisen paistin kypsentäminen on helppoa paistomittarin avulla, ja paisti maistuu myös kylmänä leikkeleen tapaan. Pakastimen viimeisistä marjoista syntyy kalkkunalle huikean värinen kastike. 




1 kalkkunan filee (noin kg) 

Marinadi: 
1 sitruunan mehu 
1 dl öljyä 
1-2 valkosipulin kynttä kuorittuna 
1-3 oksaa timjamia tai rosmariinia 
2 rkl pehmeää voita 
suolaa, pippuria 

Sekoita marinadin aineet keskenään muovipussissa, johon kalkkunan filee mahtuu. Laita kalkkuna marinadiin ja sulje pussi tiiviisti. Anna maustua jääkaapissa yön yli, voit käännellä kalkkunaa muutaman kerran marinoinnin aikana.  

Ota kalkkuna huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Poista kalkkuna marinadista, ja ruskista se pannulla voissa. Nosta ruskistettu kalkkuna pieneen uunivuokaan ja mausta se kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Työnnä paistomittari lihaan siten, että sen pää on lihan paksuimmassa kohdassa. 

Paista kalkkuna 175 asteisessa uunissa 72-74 asteen sisälämpötilaan. Voit valella kalkkunaa paiston aikana muutaman kerran vuokaan kertyvällä liemellä. Paistamiseen menee aikaa 60-90 minuuttia. Älä ylikypsennä lihaa varmuuden vuoksi, sillä silloin siitä tulee kuivaa ja mautonta. 

Ota kypsä liha uunista ja kääri vuokineen folioon vetäytymään vielä 15 minuutiksi ennen tarjoilua. Siivuta kalkkuna tarjolle poikkisyin leikaten. Valele siivuja paistonesteellä ja tarjoile. Aterialta ylijäänyt kalkkuna maistuu kylmänä leikkeleen tapaan. 

Marjakastike:
1 isohko sipuli 
50 g voita 
2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kanalientä) 
0,5-1 dl kalkkunan paistolientä 
200 g puolukoita tai vadelmia 
hunajaa, suolaa, pippuria. 
 
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa pehmeäksi. Lisää kattilaan marjat, valkoviini ja kalkkunan paistoliemi. Keitä rauhallisesti kannen alla 15 min, kunnes sipulit ja marjat ovat pehmenneet. Siivilöi sipulit ja marjat pois, kaada liemi takaisin kattilaan. 

Maista ja mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kastike saa olla ohutta, mutta voit halutessasi suurustaa sen vehnä- tai maissijauholla.

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 

Perinteinen lampaanpaisti 

Lampaanliha on maukasta ja pehmeää. Lammas on myös vähärasvaista, kun ulkoinen rasva poistetaan ennen ruuanlaittoa. Kotimainen lampaanliha on useimmiten peräisin nuorista eläimistä, joiden liha on pehmeää ja mureaa. Vanhentunut mielikuva villasukan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan: kotimainen lampaanliha on tuoreen ja raikkaan makuista. Lampaassa on reilusti makua, joten sen kaveriksi sopivat vahvanmakuisetkin yrtit.  

2,5 kg lampaanpaistia 
8 valkosipulin kynttä 

Mausteet: 
½ rkl suolaa 
1 tl mustapippurirouhetta 
timjamia ja rosmariinia tuoreena silppuna tai kuivattuna 
1 dl kahvia 
2 dl kuohukermaa 
1 dl vettä 
2 rkl hunajaa  

Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Tee paistiin pieniä viiltoja, ja työnnä kynnet niihin. Sekoita mausteet keskenään ja hiero paistiin. Paista maustettu paisti paistinpannulla kauttaaltaan kauniin väriseksi. 

Siirrä liha uunivuokaan, ja työnnä paistimittari lihan keskiosaan. Lisää vuokaan kahvi, kerma, vesi ja hunaja. Kypsennä uunissa 150 asteessa 90-120 minuuttia, valele välillä kahvi-kerma-liemellä. 

Kun paistimittari näyttää 65-70 astetta, on liha hennon punaista ja parhaimmillaan. Täysin kypsää paisti on 82-asteisena. Kääri kypsä paisti folioon ja anna levätä 15 min ennen siivutusta. 

Suurusta kastike paistoliemestä. Tarjoa mieluisten perunoiden ja vihannesten sekä minttuhyytelön kanssa. 

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 

Pääsiäisen härkäpavut 

Härkäpapu on ikivanha viljelykasvi, jota viljeltiin pitkään vain eläinten rehuksi, mutta se on tehnyt paluun myös suomalaiseen ruokapöytään. Erilaisia härkäpaputuotteita löytyy kaupoista nykyään mukavasti. Härkäpapuja voi valmistaa myös kokonaisina herneen tapaan. Valmistelu vaatii aikaa, mutta ei ole vaikeaa. Miedon makuinen, runsaasti proteiinia ja kuitua sisältävä, kokonaisena kypsennetty papu on tyylikäs lisä esimerkiksi ruokaisaan salaattiin.   

200 g kuivattuja, kokonaisia härkäpapuja 
½ ruukku persiljaa 
½ ruukku basilikaa 
rypsiöljyä 
omenaviinietikkaa 
suolaa ja pippuria 

Valmistele härkäpavut pakkauksen ohjeen mukaan tai seuraavalla tavalla: Liota pavut kylmässä vedessä yön yli tai vähintään 10 tuntia lasi- tai muoviastiassa. Metalliastia kovettaa pavut puumaisiksi. Pavut turpoavat reilusti. Kaada liotusvesi pois. 

Huuhtele pavut ennen keittämistä ja keitä kypsäksi reilussa suolalla maustetussa vedessä. Keittoaika on noin 30 minuuttia. Papuja kannattaa kerralla esikäsitellä isompi satsi ja pakastaa kypsinä pienissä erissä käyttöä varten. 

Hienonna persilja ja basilika. Sekoita keskenään keitetyt härkäpavut ja yrttisilppu. Mausta suolalla, pippurilla, omenaviinietikalla tai haluamillasi mausteilla. Tarjoile aterian lisäkkeenä tai ruokaisassa salaatissa.

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 

Pääsiäisen maalaissalaatti 

Maalaissalaatti on nerokas ruokalaji – klassisessa maalaissalaatissa yhdistyvät herkullisella tavalla kaikki jääkaapin tähteet. Pääsiäisen maalaissalaattiin kootaan raikkaalle salaattipohjalle marinoituja härkäpapuja, voimakkaan makuista juustoa ja pääsiäiseen kuuluvia kananmunia. Herkkusalaatti on näyttävimmillään vadille koottuna ja maistuu sellaisenaan tai lihan ja kalan lisäkkeenä. 

3-4 kananmunaa 
1 dl marinoituja härkäpapuja 
2 erilaista ruukkua salaattia 
1 rs (keltaisia) kirsikkatomaatteja 
½ kurkku 
yrttejä, esim. lehtipersilja, basilika, herneenverso 
200 g vahvanmakuista juustoa, esim. Aura-juusto, Kuusamon Vuoristojuusto tai Emmental, Jukolan AitoCheddar, Juustoportin Gryere tai Viinitarhurin juusto 

Maalaissalaattiin sopivat sattumiksi myös ylijääneet, jäähdytetyt uunijuurekset ja kypsä, kylmä liha, esimerkiksi kalkkuna- tai lammaspaisti. 

 Keitä kananmunat kypsiksi, noin 8 minuuttia, kuori ja lohko ne. Puolita kirsikkatomaatit ja kuutioi kurkku. Kuutioi valitsemasi juustot sopiviksi suupaloiksi. 

Kokoa salaatti: revi vadille salaatit, ja ripottele rennosti päälle marinoidut härkäpavut, kananmunalohkot, tomaatti ja kurkku, juustokuutiot ja revityt yrtit. Nostele kevyesti sekaisin. Tarjoile haluamasi salaatinkastikkeen kanssa. 

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 

Paistettu tyrnijuustokakku 

Aurinkoinen kakku kruunaa pääsiäisaterian. Raikas, kauniin keltainen tyrni sopii kermaisten maitotuotteiden pariksi tähän ihanaan jälkiruokaan tai kahvipöydän kruunuksi. Maitotuotteiden runsaasta valikoimasta löydät kakkuun omat suosikit, myös laktoosittomana. Pohjan vehnäjauhon voi vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen, jolloin kakku on kokonaan gluteeniton. Leipominen on mukavaa yhteistä puuhaa myös lasten kanssa, ja juustokakun voi näppärästi valmistaa etukäteen vieraita odottamaan. 

Pohja: 
100 g voita 
1 dl sokeri 
2,5 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteiinitonta jauhoseosta 
1 dl mantelijauhetta  
1 tl leivinjauhetta 
1 kananmuna 

Täyte: 
2 rasiaa (yht. 400 g) maustamatonta tai sitruunan/appelsiinin makuista tuorejuustoa  
1 prk (200 g) rahkaa 
2 prk (120 g) g smetanaa 
1 dl laimentamatonta tyrnimehua 
1 dl sokeria 
2 kananmunaa 
2 keltuaista 

Marjakastike: 
2-3 dl pakastemansikoita tai -vadelmia 
0,5 dl tyrnimehua 
½-1 dl sokeria 
(2 rkl lakka- tai tyrnilikööriä) 

Valmista pohja: sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää voisulaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kananmuna. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Taputtele taikina leivinpaperoituun ja voideltuun (halkaisija noin 23 cm) irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. 

Mittaa täytteen ainekset isoon kulhoon, ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi ja kuohkeaksi seokseksi. Kaada täyte pohjataikinan päälle. Paista kakkua 150 asteisessa uunissa noin 90 min. Kakun pinta saa jäädä kauniin vaaleaksi.  

Avaa uunin luukku rakoselleen, ja anna kakun tekeentyä jäähtyvässä uunissa vielä tunnin verran. Anna kakun levätä jääkaapissa paistamisen jälkeen vuoassaan vähintään muutama tunti ennen tarjoilua. 

Kastike: soseuta sulaneet marjat sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää tyrnimehu ja sokeri maistaen välillä, sekoita tasaiseksi. Aateloi halutessasi tilkalla likööriä. 

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 

Valkosipuliperunat 

Valkosipulilla maustetut ja kermassa pehmeäksi haudutetut perunat ovat klassinen lammasruuan lisäke. Muutamalla niksillä perunoista saa superherkullisia! Pääsiäisen valkosipuliperunoihin kannattaa nähdä hivenen vaivaa. Valitse perunoiksi kiinteitä, isohkoja perunoita. Kuori ja viipaloi ne, esikypsennä rapeiksi ja muhita kypsäksi pehmoisessa, valkosipulilla maustetussa kuohukermassa.   

1-1,5 kg kiinteitä perunoita, esim. Nicola, Rikea, Annabelle  
1 yksikyntinen valkosipuli tai 2-3 valkosipulin kynttä  
2-3 rkl öljyä 
4-5 dl kuohukermaa 
suolaa ja mustapippuria 

Kuori perunat ja viipaloi ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Laita siivut heti kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Kun kaikki perunat on viipaloitu, nostele viipaleita kylmästä vedestä lävikköön, ja huuhtele kylmän veden alla. Näin perunoiden ylimääräinen tärkkelys irtoaa, ja ne eivät ”mössäänny” uunissa. 

Kuivaa huuhdellut viipaleet puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Kuullota huuhdeltuja viipaleita paistinpannulla öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla, ja siirrä voideltuun uunivuokaan. Käsittele näin kaikki perunat.

Kuori ja hienonna valkosipuli, ja pyöräytä silppu kuumalla pannulla, lisää sekaan kuohukerma ja kuumenna. Kaada valkosipulikuohukerma esikäsiteltyjen perunaviipaleiden päälle, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.  

Paista 200 asteessa noin tunti. Tarkkaile pinnan väriä, ja lisää tarvittaessa päälle folio, ettei pinta pala.  

Resepti: Heidi Siivonen. Kuva: Henri Uotila. 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

Henrietta Dahlman

viestinnän asiantuntija, markkinointivastaava MTKH

MTK Hankinnat

+358 40 920 9877