Takaisin Iloa arkeen ruokakasvatuksesta 

Uutinen – Maaseutunuoret

Iloa arkeen ruokakasvatuksesta 

12.08.2024

Usein kuulee puhuttavan, että kuluttajat ovat vieraantuneet ruuan alkuperästä. On tärkeää tietää, mistä ruoka tulee, ja miten sitä tuotetaan. Tieto ruuan alkuperästä lisää ruuan arvostusta ja saa sen maistumaan. Ruoka on myös luonteva tapa tutustua alkutuotantoon – ruoka-ala työllistää, ja sille voi päätyä monia erilaisia koulutuspolkuja pitkin!   

Ruokakasvatus on tietoa ja oivalluksia ruuan alkuperästä, ruokakulttuurista, oman kehon viesteistä ja arvostamisesta, ruokien aistittavista ominaisuuksista sekä hyvistä ruokavalinnoista. Ruokakasvatus on myös medianlukutaitoa ja vastaisku “huuhaalle”. Parhaimmillaan tieto koko ruokaketjusta ja innokkuus ruoka-alaa kohtaan johtaa maistuvaan ammattiin ruoka-alalla!  

Tärkeää ruokakasvatusta toteutetaan kodeissa, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Kullekin ikäryhmälle sopiva tekeminen innostaa oppimaan. Jo hyvin pienten lasten kanssa voidaan maistella eri makuja ja tunnustella ruoka-aineita käsissä. Iän karttuessa myös taidot karttuvat, ja oppiminen monipuolistuu. Kaikki yhteiset ruokahetket ovat hyviä mahdollisuuksia kertoa lapselle ruoan alkuperästä ja tuotannosta sekä herätellä arvostusta ja ymmärrystä ruokaa kohtaan.  

MTK on vahvasti mukana ruokakasvatuksessa samalla tarjoten tietoa maaseudun elinkeinoista ja alkutuotannosta. Olemme jälleen tulevana lukuvuonna mukana nuorten Yrityskylissä, joissa luotsaamme pienoismaatiloja. MTK kannustaa nuoria kokkaamaan kotimaista suositussa 8.-luokkalaisten kampanjassa. Koululaisten retkiä maatiloille tuetaan kuljetustuen muodossa. Lisäksi MTK on mukana myös Maistuva Ammatti- verkostossa ja tukee 4H-järjestön Ruokakoulu- leirien maatilavierailuja. Kokkaa kotimaista kampanjasta löydät lisätietoa tämän linkin ja Yrityskylistä tämän linkin takaa. 

Kokkaa kotimaista: https://www.mtk.fi/-/kokkaa-kotimaista-2024  

Yrityskylät: https://www.mtk.fi/-/yrityskyl%C3%A4t2024  

“Kokkaa kotimaista- kampanja alkaa jälleen syksyllä kaikkialla Suomessa! Kampanja on hieno osoitus MTK:laisesta talkoohengestä, yhdessä tarjoamme mahtavia suomalaisia raaka-aineita oppilaiden iloksi.” 

Miten voit ottaa ruokakasvatuksen matalalla kynnyksellä osaksi arkea lapsen kanssa – MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen vinkkaa:  

  1. Ota lapset mukaan keittiöpuuhiin! Pienikin lapsi osaa mitata tai sekoittaa, tai vaikkapa soseuttaa haarukalla marjoja tai keitetyn kananmunan. Sotkua tulee toisinaan, mutta samalla syttyy myös into ja kiinnostus ruuanlaittoon! 

  1. HeVi-seikkailu: Menkää yhdessä kauppaan, ja anna lapsen päättää, mikä uusi juures tai kasvis koppaan nostetaan. Kotona kasvista voi tutkia, pyöritellä, pilkkoa, haistaa, maistaa ja lopuksi kokkailla herkkuruuaksi. Oletko koskaan maistanut kyssäkaalia, myskikurpitsaa tai vaikkapa kotimaista päärynää? 

 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802