Takaisin Sokerijuurikaan viljelyn ehdoista päästiin sopimukseen – vaikeassa taloustilanteessa tarvitaan kaukokatseisuutta

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Sokerijuurikaan viljelyn ehdoista päästiin sopimukseen – vaikeassa taloustilanteessa tarvitaan kaukokatseisuutta

24.01.2022

Sucros, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ovat solmineet toimialasopimuksen vuodelle 2022 haasteellisessa toimintaympäristössä. Osapuolet sopivat, että sokerijuurikkaan perushintaan tulee yhden euron korotus juurikastonnia kohden. Jos viljelijä lisää viljelyalaansa 10 prosentilla, tulee juurikkaan hintaan toinen lisäeuro. Jos viljelyalan lisäys on 30 prosenttia, tulee juurikastonnille lisähintaa vielä 0,5 euroa.   Viljelijöiden odotukset korotuksista olivat kuitenkin tässä taloustilanteessa selvästi suurempia.  

Elintarvikemarkkinalain muutoksen seurauksena juurikkaan tilitysaikataulut muuttuvat. Valtaosa maksetaan toimituskuukautta seuraavan kuukauden lopussa. Tuotantokustannukset ovat nousseet rajusti, kilpailevien kasvien hinnat ovat korkealla ja sokerin markkinahinnat ovat olleet nousussa puolentoista vuoden ajan. 

-    Kaikesta huolimatta MTK:n neuvottelijat pitivät parempana löytää sopu kuin jäädä sopimuksettomaan tilaan, sanoo MTK:n sokerijuurikasneuvotteluryhmän puheenjohtaja Erno Toikka.

Toikan mukaan sokerin markkinatilanne antaa viitteitä paremmasta, mutta sokeriteollisuuden pitkät sopimukset asiakkaidensa kanssa eivät vielä anna mahdollisuuksia tarvittaviin juurikkaan hinnankorotuksiin. 

-    Sokerimarkkinoilta eurot tulevat viiveellä. Tämän vuoksi MTK:n toimialasopimusneuvottelijoilla on tavoitteena pitkäjänteinen ja positiivinen juurikkaan hintakehitys.

Tehty toimialasopimus (TAS) on linjassa muiden eurooppalaisten sopimusratkaisujen kanssa. Suuret sokeriteollisuuden toimijat jalostavat juurikassokeria useissa EU-jäsenmaissa. Näiden toimijoiden on vaikeaa hyväksyä TAS-ratkaisuja, jotka poikkeaisivat merkittävästi yleisestä linjasta.

-    Teollisuuden kannattavuus on kotimaisen sokeriteollisuuden kivijalka, mutta viljelyn kannattavuus on se maaperä, jolle kivijalka rakennetaan. 

EU:ssa sokerin tuotantokiintiöt poistuivat syyskuussa 2017. Tämän jälkeen Euroopassa on eletty vaikeita tuotantovuosia sekä viljelijöiden että teollisuuden näkökulmasta. Erityisesti lannoitteiden ja energian hinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun viime vuoden aikana. Myös lannoitteiden saatavuudessa voi tulla haasteita kevään aikana, kun lannoiteteollisuus on rajoittanut tuotantoaan.

-    Kotimainen sokeri on edelleen tärkeä suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja kuluttajille. Viljelijöiden ja teollisuuden tavoitteena on kehittää tuotantoa pitkäjänteisesti. Kasvutavoite on yhteinen, vaikka tämänhetkinen vaikea tilanne asettaa sille esteitä, uskoo Toikka. 

-    MTK:n johtokunta ottaa asian vakavasti. Kotimainen sokerituotanto on huoltovarmuusasia ja sillä on strateginen merkitys. Jatkon turvaaminen on tärkeää, kertoo MTK:n johtokunnan jäsen Jaakko Halkilahti. MTK:n johtokunnalla on valmius järjestää viljelijätilaisuus, jossa pohdittaisiin tulevaisuuden näkymiä ja pitkän aikavälin tavoitteita sopimusneuvotteluihin.

Lisätiedot: 
Erno Toikka, MTK:n sokerijuurikasneuvotteluryhmän puheenjohtaja 0500 123 676
Jaakko Halkilahti, MTK:n johtokunnan ja sokerijuurikasneuvotteluryhmän jäsen 0400 745 267