Takaisin Suomalainen broileri

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Suomalainen broileri

02.06.2020

Suomalainen broileri on laadultaan maailman kärkeä: se kasvaa ilman antibiootteja ja salmonellavapaasti, eikä tuotannon aikana tehdä harvennuksia. Broileri syö pääasiassa kotimaista viljaa ja saa kuopsuteltavakseen turvetta ja muita virikkeitä. Monella saattaa olla myös se mielikuva, että broileri kasvaisi häkissä, mutta näin ei suinkaan ole, vaan broilerit juoksevat vapaasti parvensa kanssa broilerihallin turvepehkulattialla.  

Kotikeittiön luottopakki

Broileri on kotikeittiön todellinen luottopakki, hiljainen puurtaja ja arjen supersankari, jonka mietoon makuun moni on tykästynyt. Broilerin liha on vähärasvaista, nopeasti kypsyvää ja pehmeää. Erilaisten broilerituotteiden valikoima on valtava, ja vaihtoehtoja riittää. Vaalea, miedonmakuinen liha myydään kuluttajille usein marinoituna, mutta marinointi ja maustaminen sujuvat hyvin kotonakin. 

Suomalainen broilerintuotantoketju on salmonellavapaa, jolloin broileria on turvallista käsitellä kotikeittiössä. Parhaimmillaan broileri on mehukkaaksi kypsennettynä, sillä ylikypsennys kuivattaa lihan. Nesteessä kypsäksi haudutettu broileri pysyy mehevänä ja pehmeänä.  

Tuttujen rintafileiden ja erilaisten suikaleiden lisäksi saatavilla on kokonaisena kypsennettäviä broilereita sekä broilerin jauhelihaa. Kokonaisena kypsyvä broileri - samoin kuin muut luulliset ja nahalliset osat - vaativat hivenen rintafileitä pidemmän kokkailuajan, mutta nahan alla liha kypsyy suussa sulavan maukkaaksi. 

Miedon makuisen broilerin voi maustaa lähes millä tahansa. Hentoa makua ei kannata peittää ylimaustamisella. Hedelmäiset, makeahkot maut sopivat broileriin, samoin raikkaat yrtit tai pieni tulisuus. Natalia yhdistää broilerin raikkaisiin salaatteihin ja erilaisiin vihanneksiin. Herkkusalaatin juju on nahallinen koipireisipala, josta maukas, kypsä liha riivitään salaattiin. Kypsää lihaa voi siis hyödyntää myös kylmänä, samalla torjutaan ruokahävikkiä syömällä viimeisetkin rippeet. 

Kurkkaa Natan blogi, jossa melkein kaikki suomalaisesta broilerista. Blogilinkki tuodaan tähän pian.

Kannattaa testata myös Natan broilerisalaatin resepti, jossa maistuu kesä. Resepti tämän sivun lopussa. 



Antibioottivapaa broileri


Suomessa tuotetaan siipikarjanlihaa 140 miljoonaa kiloa, josta broilerinlihaa 132 miljoonaa kiloa ja loput kalkkunaa. Broilerinlihan kulutuksen kotimaisuusaste on 86 prosenttia.  

Suomessa on noin 230 broileritilaa, jotka sijaitsevat pääasiassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Noin 190 tilalla broilerit kasvavat teurasikäisiksi ja loput nelisenkymmentä tilaa kasvattavat broilereiden vanhempia ja isovanhempia. Suomessa kasvatetaan pääasiassa kaupallista Ross 308 -broilerirotua.   

Suomalaiseen tuotantotapaan kuuluu, että yhteen broilerihalliin tuodaan yksi kasvatettava parvi kerrallaan, jossa broilerit kasvavat teurasikään, eikä lintuja harvenneta kesken kasvatuskauden. Tällä voidaan ehkäistä eläintautien leviämistä. Kasvukauden aikana linnuille tuttu hoitaja tarkkailee lintujen hyvinvointia ja terveyttä, ja se tehdään rauhallisesti, etteivät linnut häiriinny turhaan.  

Nokkaan ei kosketa

Broileri on teurasikäinen noin viidessä viikossa. Se kasvaa vapaana turvepehkulattialla sisätiloissa, jossa seurataan tarkasti ilmanlaatua, kosteutta ja lämpötilaa.  Broilerit saavat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, eikä niiden nokkia typistettä. Huolellinen kasvuolosuhteiden tarkkailu ehkäisee häiriökäyttäytymistä, ja siksi nokan typistäminen on tarpeetonta. Ruokaa ja juomavettä on tarjolla koko ajan, jolloin broilerit voivat ruokailla ja juoda aina niin halutessaan. Niillä on päivittäin myös vähintään kuuden tunnin mittainen lepotauko, jonka aikana broilerihallin valot pidetään pois päältä.  

Broilereiden tuotannossa ei käytetä lainkaan antibiootteja. Tämä on mahdollista siksi, että Suomessa panostetaan - ja on panostettu - jo vuosikymmeniä eläintautien ennaltaehkäisyyn. Tuotanto on salmonellavapaata ja harventamattomuuden ansiosta myös campylobakteeria esiintyy harvoin. Suomalaisissa broilereissa ei ole myöskään muita vakavia eläintauteja, kuten lintuinfluenssaa. Kaikkia eläintauteja on kuitenkin torjuttava aktiivisesti hyvien käytäntöjen mukaisesti, jotta tautitilanne pysyy hyvänä.  

Eikä tässä kaikki!

Natan blogissa (melkein) kaikki suomalaisesta broilerista. Pääset sinne tästä

 

Natalian kesäinen broilerisalaatti 
4 annosta

2 maustamatonta kotimaisen broilerin koipireittä
rypsiöljyä
½ tl timjamia
½ tl basilikaa
1 tl suolaa
200 g leipäjuustoa
1 pss vihreää salaattia, esim. tammenlehväsalaattia
1 nippu retiisejä
1 suippopaprika
2 avomaankurkkua
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa

Viimeistelyyn lehtipersiljaa ja herneenversoja



Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele broilerin koipireidet vuokaan ja hiero pintaan mausteet sekä öljy. Paahda noin 45 minuuttia tai kunnes liha on kypsää (voit kokeilla leikkaamalla lihaa paksuimmasta kohdasta). Poista broilerin nahka, irrota liha luista ja revi suikaleiksi kahdella haarukalla. Huuhtele ja pilko kaikki vihannekset, sekoita kulhossa ja mausta öljyllä, viinietikalla ja suolalla. Lisää kuutioitu leipäjuusto ja broileri. Tarjoile tuoreen lehtipersiljan ja herneenversojen kanssa.