Takaisin Viljelijät ja metsänomistajat veivät viestiä Suomessa vierailleille EU-maatalousministereille

Tiedote – Kansainvälinen toiminta

Viljelijät ja metsänomistajat veivät viestiä Suomessa vierailleille EU-maatalousministereille

23.09.2019

EU-maiden maatalousministerit vierailivat 23.9.2019 Harjulan maitotilalla Vihdissä. Maatilavierailulla ministerit tutustuivat mm. eläinten terveyteen ja hyvinvointiin, ilmastonmuutos- ja ympäristöasioihin, maatalouden digitalisaatioon sekä maatilayrityksen talouteen ja riskienhallintaan. Vierailua isännöivät MTK ja SLC. Järjestöt viestivät ministereille, että maaseutumme elinkeinot ovat ratkaisu ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin. Ministerit kokoontuivat 24.9.2019 epäviralliseen maatalousneuvoston kokoukseen Finlandia-talolle.

Vierailulla mukana olleen MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan, vihtiläisen Eerikki Viljasen mielestä on erittäin hyvä, että EU-ministerit tutustuvat mahdollisimman monipuolisesti suomalaiseen maatalouteen ja siihen Euroopan tasollakin esimerkilliseen työhön, jota Suomessa tehdään puhtaan ja kestävän ruuantuotannon puolesta.

Valmisteilla olevan EU-maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksen lopputulos on ratkaiseva maataloutemme tulevaisuuden kannalta. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi EU-ministereille, että maataloutta on voitava harjoittaa kaikkialla EU:ssa. Suomalaiset maanviljelijät ja metsänomistajat ovat hiilensitojia ja haluavat olla eturintamassa sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä että siihen sopeutumisessa.

Suomella on paljon annettavaa siinä, miten olemme hoitaneet eläinten hyvinvointia ja terveydenhuoltoa sekä ruokaturvallisuutta.

Olemme kitkeneet salmonellan ja olemme vähiten antibiootteja tuotantoeläimille käyttäviä maita EU:ssa. Käytämme niitä vain sairauksien hoidossa, emme ennaltaehkäisevästi, Marttila korosti.

Marttilan mukaan viljelijämme ovat sitoutuneet hillitsemään ilmastonmuutosta ja edistämään ruuan turvallisuutta. Ruuan tuottaminen kannattavasti on kuitenkin mahdotonta, jos EU-markkinoille tuodaan tuotteita, joita velvoitteemme eivät koske.

Suomen tiukan lainsäädännön lisäksi, vapaaehtoiset laatuohjelmat takaavat suomalaisen ruoan korkean laadun ja kestävät tuotteet. Suomalainen ruoka on myös jäljitettävissä pellolta pöytään, korosti SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Marttila nosti esille metsien moninaisen merkityksen Suomelle. Vieraat saivat kuulla, että metsiemme käyttö vaihtelee omistajasta riippuen. Yhtä kaikki luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat metsänomistajille erittäin tärkeitä. Metsät tarjoavat paljon hyötyä ja virkistystä koko yhteiskunnallemme mm. laajojen jokamiehen oikeuksien ansiosta.

Puustomme määrä on kasvanut 40 % vuodesta 1971. Valtaosa eli noin 62 % (12,5 miljoonaa hehtaaria) metsistämme on yksityisomistuksessa. Puuston määrä jatkaa kasvuaan ja Suomen metsät tulevat jatkossakin olemaan hiilinielu, Marttila evästi.

Katso video, jossa MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola kertoo maatalousministereille nurmien ympäristö- ja ilmastovaikutuksista.


Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kehitysyhteistyö, EU-asiat, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), WFO, FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232