Takaisin Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kilpailun tähdet tutustuivat suomalaiseen ruuantuotantoon 

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kilpailun tähdet tutustuivat suomalaiseen ruuantuotantoon 

26.06.2024

Ravintola-alalla tunnetaan kotimaisten raaka-aineiden laatu ja arvo. On tärkeää, että ruokaketjun eri osat toimivat yhdessä herkullisen tuloksen saavuttamiseksi. MTK ja SLC kutsuivat Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kilpailuissa ansioituneet ammattilaiset tutustumaan maatalouteen ja maaseutuun viidelle eri tilalle tiistaina 25.6. Kilpailuyhteistyön tavoitteena on jakaa tietoa kotimaisesta ruokaketjusta ja tuotannosta. Retkelle osallistuivat Vuoden kokki Johan Kurkela, Vuoden tarjoilija Kirsi Seppänen ja kokkikisassa kolmanneksi sijoittunut Simo Harrivaara

Johan Kurkela (vas.), Simo Harrivaara ja Kirsi Seppänen tutustumassa Hirvilammen tilan nautoihin
Johan Kurkela (vas.), Simo Harrivaara ja Kirsi Seppänen tutustumassa Hirvilammen tilan nautoihin

Tiistai 25.6. aamu valkeni Helsingissä kauniina, kelin puolesta täydellinen päivä lähteä katsomaan mitä maatiloilla tapahtuu ennen kuin raaka-aineet toimitetaan ravintoloiden käyttöön. MTK on tehnyt useita vuosia yhteistyötä Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kilpailun kanssa kertoen kotimaisen ruuan ilosanomaa. 

 

Viiden tilan kierros alkoi Espoosta 

Ensimmäinen vierailukohde oli Råbäckin puutarha Espoossa, jossa Rikard Korkman kertoi innovatiivisesta toimintamallista, jossa kuluttajat ostavat ennakkoon omenapuiden tuoton.  Pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla kuluttajan ja tuottajan välistä ketjua lyhentävälle toimijalle on kysyntää.  

  • Yhtäkkiä kaikki omenapuut oli mennyt – ihmiset innostuivat ideasta omasta omenatarhasta, kommentoi Korkman sitä, kuinka toiminta aikoinaan lähti lennokkaasti liikkeelle. 


Kuva: Omenapuutarhan portti pitää muistaa aina sulkea peurojen varalta


Omenapuutarhalta Hämeenlinnaan nautoja katsomaan 

Matka jatkui Espoosta Hämeenlinnaan, jossa tennarit vaihdettiin kumisaappaisiin ja Hirvilammen luomutilan emäntä Susanna Valtonen johdatti ryhmän pellolle. Vastassa odotti lauma nautoja, jotka mutustivat rauhallisesti nurmea auringon paisteessa. Erityisen kiinnostuneita tulokkaista olivat porukan vasikat, säyseäksi osoittautunut Reino- sonni taasen nautti saamistaan rapsutuksista. Reino on emolehmätilalle tärkeä, sillä on Valtosen mukaan jo noin sata jälkeläistä. 

Eläimiin tutustumisen lomassa Valtonen kertoi tilan omasta nurmiseoksesta. Nurmi ei ole sattumanvaraista vaan siitä pitää löytyä eläinten ravitsemusta tukevien lajien lisäksi typpeä sitovia ja maanperänkuntoa ylläpitäviä kasveja.  


Kuva: Saappaat jalkaan ja menoksi

Laitikkalan makukylässä vierailukohteita riittää 

Lounaalla tutustuttiin Rönnvikin tilaan ja kuultiin ravintoloitsija Mervi Ruohoselta hänen polustaan Laitikkalaan yrittäjäksi. Ruohonen tarjoaa Rönnvikin kesäbistrossa itsetehtyjä lähiruokaherkkuja vierailijoille. Hän työskentelee tiiviissä yhteistyössä Rönnin suvun kanssa, jotka kantavat yhä vastuun viinintuotannosta. Emäntä Eila Rönni johdatti joukon lounaan jälkeen viinehtimöön tutustumaan marjaviinin valmistukseen. Viinien tuottaminen on Suomessa rajattua: 

  • Saamme myydä tisleitä ja viinejä omassa ravintolassamme, viinejä myös putiikissa, marjojen tulee olla aina täysin suomalaisia, listaa Ruohonen joitakin rajoitteita. 


Kuva: Johan Kurkela (vas.), Simo Harrivaara ja Eila Rönni keskustelevat viinitelineen edessä

Rönnvikiltä siirryimme naapurissa sijaitsevaan Heikkilän juustolaan, jonka tuotteista yhtä olimme maistaneet jo lounassalaatin yhteydessä.

Artesaanimaitotuotteita valmistavaa yritystä luotsaa Annika Heikkilä yhdessä puolisonsa Pekka Moision kanssa. Heikkilä ja Moisio kertoivat tilallaan lähiaikoina tapahtuneista muutoksista kuten siitä, miten omasta maidontuotannosta on luovuttu aikapaineiden vuoksi. Nykyään raaka-aineet juustoihin, jogurttiin ja jäätelöön hankitaan lähialueelta.  


Kuva: Annika Heikkilä ja Pekka Moisio poseeraavat Johanin ja Kirsin kanssa

Viimeisenä pysäkkinä ennen kotiinpaluuta suunnattiin Suttisen tilalle, jonka maatilakaupan kattavasta valikoimasta jokaiselle löytyi jotain kotiin vietävää. Puotivierailua ennen kuitenkin kurkistus tunnelikasvihuoneisiin ja mansikkaviljelmiin Simo Laakson johdolla. Laakso kertoi vieraille, kuinka tunnelien avulla satoa saadaan pidemmän aikaa Suomen kasvukauden ollessa tunnetusti lyhyt. Kiinnostusta herättivät myös tilan ruusukaalit, joiden tuotannossa Suttisen tila on Suomen merkittävimpiä toimijoita. 

  • Suomessa ruusukaalit kasvavat niin kuin kuusen muotoon, joten kaalit pitää kerätä eri aikaan, kun ne kypsyvät. Toista on Hollannissa, jossa kaalit kypsyvät tasaisesti, kertoo Laakso ja rientää hollantilaisten vieraidensa luo, tilalla käy siis paljon tutustujia.  


Kuva: Kirsi Seppänen etsi täydellisiä vadelmia tunnelikasvihuoneen varjossa

Ruuantuottaminen ja maatalous puhututtivat 

Kasvustoihin, kotieläimiin ja suomalaisiin makuihin tutustumisen lisäksi kääntyi keskustelu moniin tärkeisiin aiheisiin. Sekä vierailijat että tilalliset pohtivat kotimaisen tuotannon kannattavuutta ja tulevaisuutta.

Mansikkakasvustojen äärellä marjojen sesongin ollessa aluillaan pohdittiin sesonkiajattelussa viime vuosikymmeninä tapahtunutta muutosta. Nykyään monia tuotteita on saatavilla ympäri vuoden, eivätkä ne aina ole sesongin ulkopuolella parhaimmillaan. Kokkien mielestä tarjonnan kausittaisuus voisi lisätä raaka-aineiden arvostusta ja ulkomaista tuontia voitaisiin miettiä uudelleen. Ravintola-alan ammattilaiset toivoivat, että ruokaa arvostettaisiin entistä enemmän, ja sen valmistukseen ja siitä nautiskeluun käytettäisiin aikaa hätäisen tankkauksen sijasta.  

Vuoden kokki on valittu vuosittain jo 90-luvulta asti ja vuoden tarjoilija sai kruununsa ensimmäistä kertaa 2013. Kilpailun finaali käydään lokakuun lopussa messukeskuksessa viini- ja ruokamessujen yhteydessä ja MTK on mukana yhteistyökumppanina. Kilpailuun voi tutustua nettisivuilla https://www.vuodenkokki.fi/  .  
Kuva: Iloinen matkaseurue viiden tilan kierroksen jälkeen



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802