Pohjois-Suomen puumarkkinakatsaus 8/2024 - MTK-Pohjois-Suomi
Ajankohtaista
Pohjois-Suomen puumarkkinakatsaus 8/2024
07.08.2024
Puun kysyntä pysyi kesäajan korkealla tasolla Pohjois-Suomessa
Puumarkkinoilla on hyvä kysyntä, joka näkyy kohonneena puun hintatasona. Metsäteollisuus kertoo elpymisen jatkuneen vuoden toisella kvartaalilla. Talouden suhdanteen voimistuessa ostohalut kasvavat tuotantomäärien noustessa. Puuta onkin ostettu vuoden ennustettuun kysyntään nähden vielä melko maltillisesti. Taloudessa on nyt ilmassa hieman enemmän luottamusta ja metsäteollisuus onkin siirtymässä kohti parempaa suhdannetta. Puun hinnat kertovat kysynnästä ja kilpailusta, joka avaa metsänomistajille hyvät mahdollisuudet puukaupoille. Poikkeuksellisesti puun hinnat pysyivät korkealla tasolla myös kesälomakaudella. Puukaupan tarjouksissa voi kuitenkin olla isoja eroja ja sen tähden kilpailuttaminen kannattaa aloittaa Metsänhoitoyhdistyksen metsäammattilaisen avustuksella. Metsänhoitoyhdistyksen puukauppapalveluiden kautta metsänomistaja on automaattisesti myös MTK:n edunvalvonnan piirissä, muistuttaa MTKn puukauppajuristi Laura Harjunpää. Näillä vinkeillä puukauppasyksystä odotetaan hyvää.
Metsäteollisuus julkisti toisen kvartaalin tuotantomääränsä ja metsäyhtiöt tuloksensa. Niissä kerrotaan, että suhdanne on kääntymässä positiivisemmaksi. Maailmantaloudessa on selätetty voimakas inflaatiojakso ja korkojen lasku luo mahdollisuuksia talouden kasvulle. Epävarmuudesta kertoo toisaalta talouksien ja toimialojen erilaiset viestit, pörssien voimakas heilahtelu sekä geopolittiset riskit. Vaakakuppi on kuitenkin kallistumassa metsäteollisuuden osalta positiivisempaan suuntaan. Erityisesti kemiallisen metsäteollisuuden suhdannenäkymät nähdään positiivisena myös suhdannekatsauksessa. Toisaalta puutuoteteollisuuden osalta suhdannenäkymät sen sijaan ovat vielä heikot. Rakentamisen elpyminen vaatisi koronlaskujen myötä kuluttajien suurempaa luottamusta talouden elpymiseen. Erityisesti kotimainen rakentaminen on valitettavan vähäistä.
Puumarkkinat toimivat kokonaisuutena Pohjois-Suomessa tällä hetkellä metsänomistajan kannalta hyvin. Puukauppoihin saa useita tarjouksia ja puusta on kilpailua, joka näkyy kohonneena hintatasona. Tämä kannustaa metsänomistajia hoitamaan metsiä ja tekemään puukauppaa. Kysynnän painopiste on kääntymässä metsänhoidollisiin harvennuksiin, joita toteutetaan erityisesti talvikaudella. Tämä lupaa hyvää puukauppasyksylle.
Metsäteollisuuden lopputuotemarkkinoiden kysyntä ja hintatasot ovat pääosin nousussa. Johdettu puun kysyntä tarkoittaa sitä, että lopputuotteiden kysyntä ja hinta peilautuvat puun hintaan. Markkinat toimivatkin tällä hetkellä markkinaehtoisesti. Venäjän puun tuonnin poistuttua puumarkkinat toimivat metsänomistajien näkökulmasta erinomaisesti. Lyhyen aikavälin toimialakohtaisiin eroihin ei yksittäinen metsänomistaja voi vaikuttaa. Pidemmällä aikavälillä kilpailulliset markkinat korjaavat mahdollisia talouden vääristymiä. Puumarkkinoiden toimivuutta voitaisiin kehittää tutkimuksellisilla markkinaselvityksillä. Metsänomistajajärjestön tehtävä onkin luoda metsänomistajille puitteet reiluille ja oikeudenmukaisille puumarkkinoille. Metsänomistajien tehtävä on tuottaa hyvää ja laadukasta puuta puumarkkinoille. Tässä olemme yhdessä onnistuneet hyvin.
Kuukauden nosto:
MTKn puukauppajuristi Laura Harjunpää kehottaa metsänomistajia toteuttamaan puukaupan Metsänhoitoyhdistyksen avustuksella. Metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupassa metsänomistajaa hyödyttää puukauppojen kilpailutuksen kautta parhaan markkinahinnan saaminen omalle myytävälle leimikolleen. Lisäksi yhtä tärkeää on, että alan ammattilainen huolehtii metsänomistajan puolesta järkevistä puukaupan ehdoista ja kaupan sujumisesta sovittujen ehtojen mukaisesti. Lisäksi ongelmatilanteisiin jäsenet saavat juridista apua.
Vaikka MTK aina kannustaa käyttämään Metsänhoitoyhdistyksien apua puukaupoissa, saa puukauppajuristi Laura Harjunpää yhteydenottoja myös suoraa kauppaa tehneiltä pettyneiltä metsänomistajilta. Suuri osa ongelmista olisi vältettävissä käyttämällä Metsänhoitoyhdistyksien valtakirjakauppaa ja sitä kannattaakin aina käyttää ensisijaisena puukaupan tekomuotona. Puun ostajien suoramarkkinointi on voimakasta ja metsänomistajan kannattaa aine muistaa, ettei puun ostajan tavoitteena ole maksimoida metsänomistajan puukauppatuloja vaan hankkia teollisuudelle puuta kilpailukykyiseen hintaan.