Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain? - MTK-Pohjois-Suomi
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain?
01.09.2020
Tampereen yliopiston työelämäprofessori Matti Apusen Seisova pöytä -pamfletissa peruskysymys kuuluu, onko Suomen nykyinen, pirstaleinen ruokavienti kehitettävissä strategiseksi toiminnaksi. Vai onko se kenties vain turha haave, jonka rikkovat pohjoisen ilmaston ja alkutuotannon realiteetit?
MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninioksen mukaan Apunen tuo pamfletissaan hyvin esiin juuri niitä seikkoja, joita MTK:n RuoKasvu-hankkeessakin on puitu:
- Kuinka ruualle rakennetaan lisäarvoa?
- Miten ruuan lisäarvosta saadaan parempi hinta?
- Kuinka uskaltaisimme viedä ruokaa ja ottaa tuotteista se hinta mikä pitääkin?
- Kuinka toimisimme strategisesti eikä niin, että tehdään kuten on aina ennenkin tehty?
Ninioksen mielestä ruokaviennillä pitää olla erityisesti valmius uudistua.
- Mukavuudenhalu ei ruokavientiin sovi - eikä muiden syyttely, neuvoo Ninios.
- Jos valittaa heikosta kannattavuudesta, ei pidä miettiä, miksi jokin asia ei onnistu, vaan kuinka se saadaan onnistumaan.
Ninios kehuu myös suomalaista antibioottivapaata tuotantoa ja kehottaa tätä tietoa myös ihmisille jakamaan.
- Ei kaupassa myydä erikseen antibioottivapaata ja antibiootillista ruokaa. Ihmisille pitäisi saada tietoon, mitä lastemme terveydelle merkitsee, että ruuan tuotantoketju on antibioottivapaa.