Back Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain?

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Pirstaleinen ruokavienti strategiseksi toiminnaksi – haaveko vain?

01.09.2020

Tampereen yliopiston työelämäprofessori Matti Apusen Seisova pöytä -pamfletissa peruskysymys kuuluu, onko Suomen nykyinen, pirstaleinen ruokavienti kehitettävissä strategiseksi toiminnaksi. Vai onko se kenties vain turha haave, jonka rikkovat pohjoisen ilmaston ja alkutuotannon realiteetit? 

MTK:n vientijohtaja Thimjos Ninioksen mukaan Apunen tuo pamfletissaan hyvin esiin juuri niitä seikkoja, joita MTK:n RuoKasvu-hankkeessakin on puitu:
-    Kuinka ruualle rakennetaan lisäarvoa? 
-    Miten ruuan lisäarvosta saadaan parempi hinta? 
-    Kuinka uskaltaisimme viedä ruokaa ja ottaa tuotteista se hinta mikä pitääkin? 
-    Kuinka toimisimme strategisesti eikä niin, että tehdään kuten on aina ennenkin tehty?

Ninioksen mielestä ruokaviennillä pitää olla erityisesti valmius uudistua. 

- Mukavuudenhalu ei ruokavientiin sovi - eikä muiden syyttely, neuvoo Ninios.

- Jos valittaa heikosta kannattavuudesta, ei pidä miettiä, miksi jokin asia ei onnistu, vaan kuinka se saadaan onnistumaan. 

Ninios kehuu myös suomalaista antibioottivapaata tuotantoa ja kehottaa tätä tietoa myös ihmisille jakamaan. 

- Ei kaupassa myydä erikseen antibioottivapaata ja antibiootillista ruokaa. Ihmisille pitäisi saada tietoon, mitä lastemme terveydelle merkitsee, että ruuan tuotantoketju on antibioottivapaa.