Back Hävikki harmittaa jokaista – vältä se vuoden ympäri

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Hävikki harmittaa jokaista – vältä se vuoden ympäri

07.08.2023

Kesällä tulee syötyä paljon ulkona ja jääkaapin perukoille ja leipälaatikkoon jää helposti ruokaa unholaan. Sama jatkuu, kun lomilta palataan rennosti nauttimaan lounasruokaloiden antimista. On ihanaa, kun päätöksiä voi tehdä hetken mielijohteesta ja lähteä kaverin kanssa lounaalle ilman suunnitelmaa. Tässä kootusti vinkkejä ruokahävikin välttämiseksi näissäkin hetkissä. Älä unohda ruokaa kaapin pohjalle!

Suomessa kotitaloudet tuottavat vuodessa yli 100 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä (Luonnonvarakeskus, 2021). Määrä on käsittämättömän suuri. Helpompi on hahmottaa esimerkiksi tieto siitä, että syömäkelpoisesta ruuasta maailmanlaajuisesti kolmasosa päätyy vuositasolla hävikkiin. Suomessa yhden ihmisen tuottaman ruokahävikin arvo on vuodessa 125 €. Eniten hävikkiin päätyy leipää ja kasviksia.

Ruokahävikki on ärsyttävä ongelma, jolta ei voi täysin välttyä, mutta jota voidaan vähentää eri keinoin. Tässä muutamia vinkkejä jokaisen kotikeittiöön:

  1. Hyödynnä netin syövereitä ja etsi hävikkireseptejä. Netti on täynnä ohjeita siitä miten kuivasta leivästä saa köyhiä ritareita tai miten eilen keitetyt perunat voi hyödyntää ainakin kymmenellä eri tavalla lyttypottuina, pyttipannussa yms. Jo etsimällä hakusanoilla ”hävikki reseptit” löytyy kattavasti tietoa!
  2. Järjestä kaappisi järkevästä. Aseta vanhimmat tuotteet selvästi näkyville, samaa pätee nopeimmin pilaantuviin. Kun tulet kaupasta uusien ostosten kanssa, käytä ensin kotoa jo löytyvät tuotteet. Muista myös säilyttää ruuat oikein, niille sopivissa lämpötiloissa ja jos päiväys lähestyy, tarvittaessa voit myös pakastaa monia ruokia.
  3. Suunnittele ateriasi kaapin sisällön mukaan. Jos joskus tuntuu, ettei inspiraatio iske, etkä tiedä mitä syödä tänään, katso kaappiisi ja etsi reseptejä, joissa hyödynnetään jo olemassa olevia raaka-aineita.
  4. Jos huomaat tuotteen jo nuupahtaneen ja ohittaneen parhaat päivänsä, keitettynä, paistettuna tai uunin kautta se on vielä täysin hyvää. Vihannekset, kasvikset ja yrtit loistavat esimerkiksi kastikkeen, sosekeiton tai muhennuksen raaka-aineina, vaikka tuoreena olisivatkin jo pehmeitä.
  5. Muista käydä kuivakaappisi läpi. Kuivakaapin tavaramäärä kasvaa helposti suureksi, eikä kohta enää muista mitä tuotteita kaapissa on. Vaikka kuivatuotteet säilyvät pitkään, eivät nekään selviä ikuisesti. Kuivatuotteet kannattaa myös suojata kosteutta ja tuholaisia vastaan. Sulje siis avonaiset pussit ja purnukat tai siirrä tuotteet tiivisiin astioihin.
  6. Anna kaverille, jos itsellä ei ole tarvetta. Jos huomaat, että tavaraa on kerääntynyt tai et saa käytettyä kaikkia kolmea ostamaasi kesäkurpitsaa voit lahjoittaa ne ystävälle tai vastaavasti kutsua kaverin kylään hävikki illalliselle, jolloin varta vasten kokkaat ylimääräisestä ruuasta myös muille!

Jo ennen ostotilannetta voi tehdä paljon. Katso löytyykö sinulta jo kyseistä tuotetta, käytä ostoslistaa, syö ennen kauppareissua välttääksesi heräteostokset ja tarkista tuotteiden päiväykset pitäen mielessä ehditkö käyttää tuotteen ajoissa.

Ruoka on tuotettu ihmisravinnoksi ja siksi aina tehokkain tapa käyttää se on ihmisen ruokana. Vasta, kun se ei ole mahdollista kannattaa miettiä jatkokäyttöä. Tämäkin on kuitenkin oiva vaihtoehto, sillä selvästi pilaantunutta ruokaa ei tule syödä. Parasta ennen-merkintä on hyvä ohjenuora, mutta useat tuotteet ovat käyttökelpoisia vielä päivämäärän jälkeenkin. Erityisen tarkka kannattaa olla lihan ja kalan kanssa. Hävikkiä on helppo torjua arkijärjellä. Katso, haista ja sitten vasta maista.

11-17.9. juhlitaan tänä vuonna hävikkiviikkoa! Näillä ohjeilla voit valmistella kotikeittiösi priima kuntoon. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802