Back Kananmunatuotteiden markkinakäytäntöihin kaivataan tuuletusta.

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kananmunatuotteiden markkinakäytäntöihin kaivataan tuuletusta.

24.09.2021

Tuotantopanosten kustannusten raju nousu korostaa joustavien kaupankäyntitapojen tarvetta ruokasektorilla. Kannattavuus- ja kustannuskriisi koettelee koko maataloussektoria. On kestämätön tilanne, että munapakkaamot joutuivat neuvottelemaan munien hinnoista sellaiseen aikaan, jolloin ei ole ohuttakaan käsitystä rehusatotilanteesta

MTK Kananmunaverkoston puheenjohtaja Juuso Hulmi on huolissaan kananmuna-alan kannattavuudesta. ”Kustannukset ovat nousseet pilviin heikon rehuviljasadon vuoksi, kuten muillakin kotieläintiloilla, mutta markkinahinnat eivät seuraa kustannuskehitystä.” On kestämätön tilanne, että munapakkaamot joutuivat neuvottelemaan munien hinnoista sellaiseen aikaan, jolloin ei ole ohuttakaan käsitystä rehusatotilanteesta. Ennätysheikko ohrasato aiheuttaa kanaloillekin haasteita, sillä tilanne lisää siipikarjalle syötettävän vehnän ja kauran kysyntää. 

”Suurin huoli on juuri investoineista tiloista, joilla on velat niskassa ja kassa tyhjä nousseiden kustannusten vuoksi.” Hulmi toteaa. Parhaillaan osa tiloista käy neuvotteluja pankkien kanssa, josko velkoihin saataisiin lyhennysvapaita.

Kananmuna-alalla meneillään oleva tuotantotapasiirtymä virikehäkkituotannosta lattiakanalatuotantoon on vielä pahasti kesken. Suomessa tuotetuista munista tammi-heinäkuussa 47 % on edelleen virikehäkkituotannossa, 42 % lattiakanalatuotantoa, 7 % luomua ja 3 % ulkomunia. Kauppa on ilmoittanut toimialalle luopuvansa virikehäkkituotettujen munien myynnistä, aikataulu hieman vaihdellen, parin vuoden kuluessa.

Kanaerät vaihdetaan noin puolentoistavuoden sykleissä, joten jos ei nyt seuraavaa erää vaihda lattialaitteille, eikä tee investointia tuotantotauon yhteydessä, tulee seuraavan erän kanssa melkoinen hoppu, jos aikoo pysyä kaupan vaatimustason tahdissa. Kun kannattavuustilanne on tällä hetkellä surkea, moni perhetila viivästyttää investointia rajusti nousseiden tuotantopanoskustannusten vuoksi. Tuotantotapojen tuottajahintaero ei kuitenkaan kannusta investoimaan.

Hulmi lataa toiveensa pakkaamoiden neuvottelutaitoihin, sillä kauppojen kevään hinnoittelujaksot ovat työn alla parhaillaan. ”Kuluttajat haluavat tuotannolta parempaa laatua sekä eläinten hyvinvointiparannuksia ja tämä kaikki aiheuttaa tiloille lisätyötä, jolle tulisi löytää maksaja.” muistuttaa Hulmi.

 

Lisätietoja:

MTK Kananmunaverkoston puheenjohtaja Juuso Hulmi

p.040 838 2046

MTK liha-asiantuntija, kananmunaverkoston asiamies Mari Lukkariniemi

p. 040 171 9070

mari.lukkariniemi@mtk.fi