Virtuaalisessa Maaseutuparlamentissa tapahtuu vaikka mitä 28.-30.9.2021 - MTK-Pohjois-Suomi
Uutinen – Maaseutunuoret
Virtuaalisessa Maaseutuparlamentissa tapahtuu vaikka mitä 28.-30.9.2021
28.09.2021
Virtuaalisessa Maaseutuparlamentissa ideoidaan ja kehitetään parempaa tulevaisuutta kyliin, kuntiin ja koko maahan. Maaseutuparlamentti on tarkoitettu kaikille maaseudun asioista ja sen kehittämisestä kiinnostuneille.
MTK on mukana omalla ohjelmallaan koko parlamentin ajan. Järjestämme osastollamme lyhyitä tietoiskuja ja kaksi työpajaa. Käymme mm. hiililaskurin, reilun siirtymän ja älykkään maatalouden kimppuun. Virtuaalisella alustalla nähdään myös videoita tuottajistamme ja esitellään maa- ja metsätaloutta laajemminkin. Kolmipäiväinen tapahtuma huipentuu torstaina.
Maaseutuparlamentin juontavat upeat Christoffer Strandberg ja Inari Fernández!
Torstaina 30.9. päälavalle astelee MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, kun keskustellaan siitä, mitä kestävä rahoitus käytännössä merkitsee maaseutunäkökulmasta. Keskustelussa mukana myös kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, vastuullisuusasiantuntija Elina Kamppi, Finanssiala ja Timo Viinamäki, Viinamäen Farmi Oy. Keskustelua moderoi Jouni Kemppainen. Päälavan keskusteluja voi seurata ilman rekisteröitymistä. Lue lisää täältä.
MTK:n tietoiskut
MTK:n tietoiskuissa kuullaan muun muassa alan asiantuntijoiden näkemyksiä maatilan hiililaskurista, maatilan kyberturvallisuudesta ja luonnon monimuotoisuudesta maatilalla.
Tietoisku tiistaina 28.9. klo 14-14.30 Linkki tietoiskuun
Luonnon monimuotoisuus maatalousyritykseni toiminnassa
Juha Wikström, maanviljelijä, MTK-Varsinais-Suomi
Tietoisku tiistaina 28.9. klo 15-15.30 Linkki tietoiskuun
Maatilan kyberturvallisuus
Markus Lassheikki, kehitysjohtaja, MTK
Luonnon monimuotoisuus maatalousyritykseni toiminnassa
Juha Wikström, maanviljelijä, Taamarlan tila, MTK-Varsinais-Suomi
Maatilan hiililaskuri
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK
Kaikki Parlamentin tietoiskut tiistaina 28.9. löydät tästä.
Tietoiskut keskiviikkona 29.9. tästä.
MTK:n työpajat
Reilu siirtymä ja huoltovarmuus -työpaja
Mistä, miten ja millä varmuudella tulee suomalaisten puu, energia ja ruoka tulevaisuudessa? Jotain tarttis tehdä! Mutta mitä tehdään ja miten tehdään? Toteutuksen pitäisi olla ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä pohjalla.
Jokainen asia yksinään olisi helppo ratkaista, mutta miten selvitään kokonaisuuden kanssa? Miten siirtymä toteutetaan siten, että se ei vaaranna huoltovarmuutta kansallisesti tai EU-alueella ja ettemme päädy vain ulkoistamaan alkutuotannon kielteisiä ja myönteisiä vaikutuksia tarkastelualueen ulkopuolelle.
Reilu siirtymä ja huoltovarmuus
Järjestäjä: MTK ja Maaseudun Sivistysliitto
Fasilitaattorina Virpi Skippari, koulutuspäällikkö, MSL
Moderaattorina Meri Remes, maaseutunuorten asiamies, MTK
Asiantuntijat:
Anssi Kainulainen, energia-asiamies, MTK ja
Kaisa Karttunen, tutkimuksen ohjelmajohtaja, FAO,E2
Aki Laaksonen, maatalousyrittäjä, MTK Maaseutunuoret
Työpajaan voit osallistua ilmoittautumalla ja rekisteröitymällä Maaseutuparlamentiin. Ilmoittautumaan pääset tästä.
Työpajan asiantuntijat
Anssi Kainulainen
Anssi Kainulainen on energia- ja ilmastopolitiikan moniottelija MTK:n keskusliitosta. Päivätyönään hän koettaa ymmärtää mihin suuntaan maailma on menossa ja vaikuttaa energia- ja ilmastolainsäädäntöön siten, että maa- ja metsätalouden harjoittamiselle olisi Suomessa edellytyksiä. Vapaa-aika menee perheen parissa ja mahdollisuuksien mukaan lumisissa maisemissa.
Kaisa Karttunen
E2 Tutkimuksen ohjelmajohtaja MMT Kaisa Karttunen on tehnyt pitkän uran kotimaan ja maailmanlaajuisten ruoka- ja ruokaturvakysymysten parissa. Ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä kehitys ovat olleet keskeisiä Karttusen työssä. Parhaillaan Karttunen kirjoittaa ilmastonmuutosstrategiaa YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:lle.
Aki Laaksonen
Aki Laaksonen on maatalousyrittäjä Mynämäeltä, missä hän pyörittää omaa kasvinviljelytilaa. Oman tilan töiden ohessa Aki toimii aluemyyntipäällikkönä Soilfoodissa. Akin sydäntä lähellä ovat kaikki maaperän kasvukuntoon liittyvät kysymykset. Aki on MTK:n maaseutunuorten valiokunnan jäsen.
Maatilat ja esineiden internet -työpaja
Tämä työpaja on propellipäiden mekka, sillä se keskustelee tulevaisuudesta eikä sulje mitään ovia ennakkoon. 100 vuotta sitten olisi varmasti pärjätty ilman puhelinverkkoa ja sähköjä, mutta koska ne olivat saatavilla, mahdollistui tietty kehitys. Mitä aito digiloikka voisi mahdollistaa maatilalla tulevaisuudessa?
Esineet keskustelevat keskenään, vaihtavat tietoa ja reagoivat saatuihin viesteihin. Mitäpä jos maatilat astuisivat kehityksen kärkeen? Mikä on hyöty keskustelevasta mikroaaltouunista tai kauppalistaa lähettävästä jääkaapista versus hyöty käytännön ongelmien ratkaisijana maaseudulla. Entäpä mitä mahdollisuuksia löytyy esineiden internetistä ja aidosta digitalisaatiosta?
Maatilat ja esineiden internet
Fasilitaattorina Heikki Huhtanen, ohjelmistokehittäjä, Technion
Moderaattorina Meri Remes, maaseutunuorten asiamies, MTK
Asiantuntijoina Johannes Tiusanen, tutkimusjohtaja, SoilScout.
Ilmoittaudu työpajaan tästä.
Työpajaan voit osallistua ilmoittautumalla ja rekisteröitymällä Maaseutuparlamentiin. Ilmoittautumaan pääset tästä.
Työpajan asiantuntijat
Heikki Huhtanen
Olen Heikki Huhtanen, 36, käsiä heilutteleva koodaava maanviljelijä. Maatilaa pyöritän veljeni kanssa Loimaalla. Ohjelmointia opiskelen Hive Helsingissä. Koodaustöitä teen Technionilla, jossa kehitämme metsäkoneiden hakkauspään automatiikkaa.
Uskon valokuituyhteyksien merkitykseen ja siksi perustimme Korven Kuitu ry:n, jonka tavoitteena on rakentaa metsäkorvelle, syvälle maaseudulle, 10 gigan valokuituyhteydet!
Johannes Tiusanen
Olen satakuntalainen maanviljelijä Johannes Tiusanen ja koulutukseltani maatalousteknologian dosentti. Sukutilan viljelyn lisäksi olen aktiivisesti mukana alan tutkimuksessa ja perustamassani maaperän mittaustekniikan firmassa Soil Scoutissa. Joku on joskus ihmetellyt miten ehdin kaikkea, mutta todellisuudessa teen eri rooleissa aina vain yhtä ja samaa asiaa: maanviljelystä entistäkin parempaa teknologian avulla.
---------------
Ilmoittautuminen Maaseutuparlamentiin tästä.
Maaseutuparlamentin koko ohjelma täällä.
Lisätietoja:
Maaseutuparlamentin työpajat ja tietoiskut: Meri Remes
Viestintä: Kaija Stormbom
Meri Remes
asiantuntija, maaseutunuoret
+358 40 532 9636
Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559