Back Kata pöytään kotimainen pääsiäinen

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kata pöytään kotimainen pääsiäinen

18.03.2024

Pääsiäinen katkaisee talven selän, ja aurinko sekä sulava maisema lisääntyvine valoineen antavat jo lupauksen uudesta kasvukaudesta. Pitkät vapaat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta oman maun mukaan. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.

Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku

Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Vanha mielikuva villan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan, sillä lampaanliha on miellyttävän makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa pyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi.

Pääsiäispöytään sopii myös herkullinen naudan paisti

- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Siivonen vinkkaa vaalean lihan ystävää kokeilemaan tuttujen suosikkien uusia muotoja: kokonaista broileria suikaleiden sijaan, mehukkaita ja monikäyttöisiä possun fileitä tai maukasta kalkkunaa.

Kasviksia monipuolisesti

Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille.

Tuoreyrttien laaja valikoima 

- Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja – kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen, kehottaa Siivonen.

Mitä sitten jälkkäriksi?

Ruokahetken tai kahvihetken kruunaa makeat herkut. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana.

- Pääsiäisleivonnaisten valmistaminen perheen kesken on iloista puuhaa, ja pienimmätkin voivat osallistua rikkomalla kananmunan tai mittaamalla jauhoja sopivan määrän, kertoo Siivonen.

Muista Hyvää Suomesta -merkki

Kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotoisa nimi tai termi, kuten ”aito”, ei välttämättä takaa raaka-aineen kotimaisuutta. Jos Hyvää Suomesta -merkkiä ei löydy, kannattaa kurkata pakkauksen toiselle puolelle selvittääkseen lihan tai maidon alkuperän, samoin kuin vihannesten osalta.

Sirkkalehti – kotimaisten yrttien, kasvisten ja vihannesten alkuperämerkki

Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.

Herkullisen pääsiäisen vinkkilista:

 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802