Back Värikäs ja maukas porkkana on erinomainen juures

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Värikäs ja maukas porkkana on erinomainen juures

20.02.2023

Vuoden vihannes on tänä vuonna porkkana. Värikkäät porkkanat ovat suomalaisten kestosuosikkeja: monipuolisia ruuanlaitossa, edullisia, maukkaita ja terveellisiä. Ne sopivat erilaisiin ruokiin sekä raakoina että kypsennettyinä. 

Porkkana (Daucus carota) on sarjakukkaisiin kuuluva kaksivuotinen kasvi. Ensimmäisenä vuotena se kasvattaa juuren, joka on kasvitieteellisesti mukula. Tämä maanalainen osa kerää vararavintoa, jonka turvin kasvi talvehtii ja kukkii seuraavana vuonna tuottaen siemeniä. Porkkanaa kasvaa villinä etelämpänä Euroopassa, mutta Suomen talvi on liian ankara talvehtimiselle.  

Porkkanan juuret juontavat Keski-Aasiaan, missä villiporkkanoista valikoitui viljelykelpoisia, vahvajuurisia yksilöitä. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.

Alun perin porkkanat olivat pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia. Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.

Porkkanan lähisukulaisia ovat muun muassa kumina, koiranputki ja palsternakka.

Porkkana tekee hyvää keholle

Ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan porkkana on loistava. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia, jota saa sopivan päiväannoksen keskikokoisesta porkkanasta. 

Elimistössä beetakaroteeni muuttuu rasvaliukoiseksi A-vitamiiniksi, jolla on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä sekä tulehdusten ehkäisijänä. Tämä vitamiini suojaa muun muassa ihon solukoita auringonvalolta ja muilta happiradikaaleilta.

Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita, kuten seleeniä, kaliumia ja kalsiumia. 

Sadassa grammassa porkkanaa on energiaa 33 kcal. Suurin osa energiasta tulee hiilihydraateista, rasvaa ja proteiinia porkkanassa ei juurikaan ole. Porkkana sopii niin keventäjän, karppaajan kuin herkkusuunkin lautaselle. 

Porkkanat ovat myös kuidun lähde. Kuitua on toki monissa muissakin kasviksissa, mutta porkkanoiden etuna on niiden monipuolisuus – porkkanoita popsii mielellään monin eri tavoin valmistettuna, ja samalla ollaan lähempänä ravitsemissuositusten mukaista 500 gramman päivittäistä kasvispottia. Porkkanoiden rouskuttelu tarjoaa työtä myös hampaille. 

Hyvin säilyvää ja syötävää naatista juureen

Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä kuten omena, avokado ja tomaatti. Hieman itäneenäkin se on usein täysin käyttökelpoinen. Porkkana on hyvä valinta ostoskoriin, sillä se taipuu moneen muotoon ja makuun niin raakana kuin kypsänäkin. Sen voi hyödyntää kokonaan juuresta naattiin saakka, sillä naatista saa valmistettua erinomaista pestoa, jossa basilikan voi korvata naateilla. 

Sujauta oranssia hehkua ja makeaa makua uuniruokiin, laatikoihin ja lämpimiin salaatteihin
Porkkanan suosion taustalla on sen mieto, hivenen makea maku. Mietous antaa tilaa muiden raaka-aineiden aromeille ja makeus sopii hyvin yhteen erilaisten mausteiden − kuten kanelin, neilikan, yrttien, chilin, inkiväärin, hunajan ja valkosipulin kanssa. 

Porkkana on lyömätön raaka-aine niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa, sekä arki- että juhlapöydässä. Se tuo mehevyyttä lähes kaikkiin ruokiin ja sen avulla voidaan keventää ruokavaliota sekä korvata arvokkaampia raaka-aineita. Monille porkkana on helppo naposteltava ihan sellaisenaan ja erityistä herkkua raasteen muodossa. Monipuolisuutensa vuoksi se sopii vaikka kokonaisen menun teemaksi: alkupalaksi sosekeittoa, pääruoaksi porkkanalettuja ja aterian kruunuksi kuohkeaa porkkanakakkua, tuota klassikkojen klassikkoa. 

Porkkana taipuu myös huippuravintoloiden ruokalistoille. Monipuolisena raaka-aineena se tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia reseptien kehittelyyn esimerkiksi pikkelöitynä, fermentoituna sekä erilaisten jälkiruokien kuten jäätelöiden, sorbettien ja kakkujen perustana. 

Tiesitkö tätä:

  • Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
  • Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua. Sitä viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee noin 40 yritystä. 
  • Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.

Kokeile porkkanaa myös

  • raasteena kaurapuurossa ja raakakakkupalleroissa
  • mehuna tyrnin kanssa sekoitettuna
  • soseena pastassa ja risotossa
  • makeana hillona tai marmeladina
  • paahdettuna hot dogin välissä
  • friteerattuna juureslastuissa
  • pikkelöitynä kukkakaalin ja retiisin kanssa
  • savustettuna ja sitruksella marinoituna (porkkala).

--------------------


Maukasta porkkanasta



 

Porkkanakauratto ja paahdettua porkkanaa
4 annosta

Ainekset:
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
3 dl nopeasti kypsyviä kaurasuurimoita (esim. Fazer ruokakaura)
4 dl porkkanamehua (valmista porkkanamehu mehulingolla tai käytä vedellä ohennettua porkkanasosetta)
3-4 dl vettä tai kasvislientä
2 rkl sitruunan mehua
1 dl voimakkaan makuista juustoa (esim. mustaleima emmental)
2 rkl voita
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Tarjoiluun:
juustoraastetta
tuoretta lehtipersiljaa tai basilikaa

Valmistus:
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä muutama minuutti keskilämmöllä laakeassa kattilassa rypsiöljyn kanssa. Lisää kaura ja paista käännellen, kunnes jyvät ovat lämmenneet. 
Kuumenna nesteet kasarissa. Lisää kuumaa lientä kauran joukkoon muutama kauhallinen kerrallaan. Anna nesteen imeytyä rauhassa ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Kun kauratto näyttää hieman puuromaiselta, tarkista jyvien kypsyys maistamalla. Kysymisessä kestää noin 20 minuuttia. 
Raasta juusto. Viimeistele kauratto sitruunan mehulla, raastetulla juustolla ja voilla. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Valmis kauratto on ihanan löysää ja valuvaa. 

Annostele kauratto lautaselle ja asettele paahdetut porkkanat päälle. Viimeistele tuoreyrteillä ja juustoraasteella. 

Vinkki! Korvaa viimeistelyyn tarkoitettu juustoraaste ja voi tuorejuustolla tai pehmeällä vuohenjuustolla.

Paahdetut porkkanat
4 annosta

Ainekset:
4 porkkanaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
½ tl sokeria
muutama oksa tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä

Valmistus:
Pese porkkanat huolellisesti ja poista kannat tarvittaessa. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Sekoita mausteet ja timjami porkkanoihin ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. 
Resepti: Kati Laszka

--------------------


 

Porkkana-puolukkakakku
12 palaa

Ainekset:
4 (300 g) porkkanaa 
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta tai kanelia
2 tl leivinjauhetta
70 g saksanpähkinää
2 dl rypsiöljyä
1 dl puolukoita

Kuorrutus:
50 g pehmeää voita
200 g (1rasia) maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl tomusokeria

Lisäksi:
pähkinärouhetta ja puolukoita koristeeksi
korppujauhoja vuokaan

Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 24 cm) leivinpaperilla, voitele ja korppujauhota reunat. Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja rouhi pähkinät. 

Vaahdota munat ja sokerit. Siivilöi kuivat aineet munavaahtoon ja sekoita. Lisää porkkanaraaste, pähkinät, öljy ja puolukat. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä. Vatkaa kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele pähkinärouheella ja puolukoilla. 

Vinkki! Tee tuplamäärä kuorrutetta, halkaise kakku ja levitä osa täytteestä kakun sisälle.

Resepti: Kati Laszka


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802