Back Suomalaiset kiertotalouden edelläkävijät Grüne Woche -messuilla

Uutinen

Suomalaiset kiertotalouden edelläkävijät Grüne Woche -messuilla

25.01.2019

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n järjestämä mediatilaisuus kiertotaloudesta tuo Berliiniin maailman suurimmille ruokamessuille suomalaiset kärkinimet kiertotalouden saralla. Sitra, VTT, Sulapac ja Altia ovat kukin edelläkävijöitä kiertotalouden läpimurron edistämisessä Suomessa.

– Meidän ei tarvitse enää kysyä, miksi? Tästä eteenpäin kysymme ainoastaan: miten? Miten luoda kiertotalous ja miten löytää reitti kestävään, vähäpäästöiseen talousjärjestelmään? Berliinissä jaamme hyväksi kokemiamme ajatuksia ja käytäntöjä eteenpäin, toteaa MTK:n kiertotaloustiimin vetäjä Minna Ojanperä .

Kiertotalous on yksi mahdollisuus irtikytkeä talouskasvu ja ympäristön pilaantuminen toisistaan. Keinovalikoimaa esittelee muun muassa Sitra, jonka Maailman talousfoorumi valitsi viime vuonna maailman parhaaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi. Sitra on koonnut maailman ensimmäisen kiertotalouden tiekartan, joka sisältää monia käänteentekeviä projekteja. Tiekartan pohjalta Suomen valtio ja Sitra julkaisivat myös yhdessä kansallisen tason kiertotalousohjelman syksyllä 2017, mikä osaltaan myös kertoo Suomen sitoutumisesta aiheeseen.

Maailma on herännyt globaaliin ongelmaan muoviroskan määrästä. Suomalaista huippututkimusta muoviongelmaan esittelee VTT:n tutkija Maija Pohjakallio. Hän oli mm. mukana työstämässä muovitiekarttaa Suomelle.

Muoviongelma koskettaa myös runsaasti muovia käyttävää elintarviketeollisuutta. Berliiniin saapuu kansainvälistä huomiota mikromuovittomalla, biohajoavalla materiaalillaan niittänyt Sulapac, joka on solminut yhteistyösopimuksia muun muassa Fazerin ja Stora Enson kanssa. Stora Enso ja Sulapac taistelevat maailmanlaajuista muovijäteongelmaa vastaan ympäristöystävällisellä pillillä, josta on tarkoitus kehittää teollisessa mittakaavassa valmistettava, uusiutuva vaihtoehto perinteisille muovipilleille. Pillit valmistetaan puuta ja luonnollisia sidosaineita sisältävästä Sulapacin biokomposiittimateriaalista. Sulapac sijoittui sadan kiinnostavimman start-up-yrityksen joukkoon vuonna 2018.

Toisen näkökulman kiertotalouden käytännön toimiin tuo Altia, jonka Koskenkorvan tehdas palkittiin vastikään bio- ja kiertotalouden ansiokkaasta edistämisestä osana ydinliiketoimintaansa. Tehdas käyttää joka vuosi noin 200 miljoonaa kiloa suomalaista ohraa, jonka jyvien kaikki osat on täysin hyödynnetty prosessissa. Koskenkorvan tehdas on myös ollut edelläkävijä maatalouden sivuvirtojen laajassa hyödyntämisessä osana tehtaan toimintaa.

– Tällaisia innovaatioita tarvitaan, jotta saamme luotua arvokkaille biomassoille uutta taloudellisesti järkevää jatkokäyttöä. On hienoa saada nostaa esiin näitä suomalaisia pioneereja myös Suomen rajojen ulkopuolella, toteaa Minna Ojanperä.

Lisätiedot: Minna Ojanperä, kiertotaloustiimin vetäjä, MTK, +35840 671 9536