Back Viljelijät sitoutuneita vesiensuojeluun

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Viljelijät sitoutuneita vesiensuojeluun

16.06.2021

Itämeren tilan kohentaminen on yhteinen asia, johon myös maa- ja metsätalouden parissa työskentelevät osallistuvat aktiivisesti. MTK:n viime keväänä toteuttamassa Ympäristöluotain-kyselyssä yli 90 % viljelijöistä ja metsänomistajista nimesi vesiensuojelun tärkeäksi osaksi omaa toimintaansa, muistuttaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeren tilaisuuden puheenvuorossaan Naantalissa 16.6.

Vesiensuojelu on osa maatalouden arkea. Tätä osoittaa esimerkiksi kattava sitoutuminen vapaaehtoiseen ympäristökorvausjärjestelmään sekä aktiivinen osallistuminen vesiensuojelua edistäviin hankkeisiin, joita Varsinais-Suomessa on toteutettu 1990-luvun lopulta alkaen.

– Viljelijät eivät odota toimettomina vesien tilan paranemista vaan tekevät tilannetta korjaavia toimenpiteitä. Viljelijät eivät kuitenkaan selviä yksin, vaan he tarvitsevat taloudellisen kannusteen lisäksi koko yhteiskunnan tuen tehtävän onnistumiseksi. Etsitään yhdessä entistä tehokkaampia ratkaisuja, korostaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Kuluva kevät ja alkukesä on ollut osalla alueen tiloista runsaiden sateiden takia haastava. Sää on merkittävä tekijä siihen, kuinka suurta ravinnekuormitus lopulta on. Hyvä yritys suureen satoon ja pieneen vesistökuormitukseen voi päättyä ukkoskuuroon.

– Vaikka kaikkea emme voi itse säätää tai päättää, moneen asiaan voimme kuitenkin vaikuttaa. Esimerkiksi tilojen välisellä yhteistyöllä saadaan lisää lannan levitysalaa, ja lannan jatkoprosessointi mahdollistaa lantaravinteiden kuljettamisen yhä etäämmälle syntysijoiltaan. Talviaikaista kasvipeitteisyyttä lisäämällä vähennämme kuormitusriskiä kasvukauden ulkopuolella. Toimenpiteiden oikea kohdentaminen on tärkeää, kertoo Marttila.

Saaristomeren tilan parantamiseksi on tehty paljon työtä, mutta vaikutukset näkyvät tuskastuttavan hitaasti. On kuitenkin hienoa, että nyt olemme päässeet tilanteeseen, että osana hallituksen Saaristomeri-ohjelmaa on voitu käynnistää prosessi, jonka tavoitteena on saada Suomen viimeinenkin kohde pois HELCOMin hot spot -listalta

– Toivottavasti hanke etenee myötätuulessa. Työ vesiensuojelun eteen jatkuu, Marttila sanoo.

Voit tutustua tarkemmin Itämeren ravinnekuormituksiin sekä maa- ja metsätalouden rooliin Itämeren valuma-alueella osoitteessa www.mtk.fi/itämeri. Viime joulukuussa julkaistu MTK:n ja SLC:n yhteinen vesiohjelma löytyy osoitteesta www.mtk.fi/vesiohjelma.

 

Lisätietoja:
Juha Marttila, puheenjohtaja, MTK, puh. 050 341 3167
Airi Kulmala, asiantuntija, MTK, puh. 0400 755 454