Back Voimaa farmarille -hanke palkittiin Maaseutugaalassa

Uutinen – Kasvinviljely

Voimaa farmarille -hanke palkittiin Maaseutugaalassa

06.10.2022

Kurikassa järjestetyssä Maaseutugaalassa palkittiin Maaseuturahaston ohjelmakauden 2014‒2020 onnistujia. Yksi palkituista oli Voimaa farmarille -hanke, joka voitti biotalous ja maatalouden kestävyys -sarjan. Hanke on lisännyt Pirkanmaan alueen maatalousyrittäjien työhyvinvointia ja  sidosryhmien valmiuksia edistää työssä jaksamista. Vaikeuksiin joutuneita tiloja autettiin muun muassa etsimällä sopiva yhteistyöverkosto. 

Kuvassa vasemmalta ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Nieminen, maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta, hankepäällikkö Maija Pispa ja MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski, joka toimi hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. 
Kuvassa vasemmalta ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Nieminen, maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta, hankepäällikkö Maija Pispa ja MTK-Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski, joka toimi hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. 

Voimaa Farmarille -hanke on hyvä osoitus Pirkanmaan ELY-keskuksen ja tuottajajärjestön hedelmällisestä yhteistyöstä, kertoo ohjausryhmän puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Visa Merikoski ja kehuu vuolaasti hankkeen voimanaisia, hankepäällikkö Maija Pispaa ja maaseudun kehittämisen asiantuntija Anne Värilää Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

-    Jokaisella meistä oli roolinsa, mutta Maija oli se, joka tämän loi ja toteutti, kertoo Merikoski ja jatkaa.
-    Ilman Annen näkemyksellisyyttä ja kykyä nähdä viljelijäkentän tarpeet tuskin olisimme pystyneet toteuttamaan hanketta, jonka toiminta laajeni valtakunnalliseksi ja toivottavasti kohta myös pysyvästi rahoitetuksi toiminnaksi. 

Voimaa Farmarille -hankkeen toiminta alkoi MTK-Satakuntaan kuuluvan MTK-Vammalan ja paikallisen seurakunnan Leaderhankkeesta 10 vuotta sitten. Nyt palkittu hanke oli MTK-Pirkanmaan hakema ja toteuttama. Sinä aikana – ja siitä johtuen – toiminta laajeni koko Suomeen ns. Välitä Viljelijästä -verkostoksi. 

Merikosken mukaan verkoston siemen kylvettiin silloin, kun Sipilän hallitus antoi budjettiriihessä Melalle ensimmäisen, erillisen miljoonan euron määrärahan viljelijöiden hyvinvoinnin parantamiseksi. 

-    Pispalle oli jo tässä vaiheessa kertynyt kokemusta viljelijöiden tarpeista ja se johti siihen, että MTK-Pirkanmaa teki esityksensä, miten Melalle myönnetty miljoona pitäisi käyttää. MTK keskusliitto yhtyi tähän kantaan ja lopputuloksena on nykyinen Välitä Viljelijästä -verkostotoiminta.

Voimaa farmarille -hankkeen perusidea oli tunnistettuun tarpeeseen vastaaminen yhteistyöverkoston tuella. Työmuodon laajentuminen osoitti tarpeen olevan valtakunnallista.

-    Eikä se ole yhtään vähentynyt viime aikoina. Valtakunnallistumiseen tarvittiin monien toimijoiden mukana oloa ja näkemystä työn tarpeellisuudesta. Minä näen, että palkinto on tunnustus kaikille mukana olleille, tähdentää Pispa. 

-    Työssä ei juututtu vain joidenkin hallinnonalojen substanssiin, vaan siinä autettiin, mihin nähtiin tarvetta. Sitä pidän työn tärkeimpänä arvona. Pispa jatkaa.