Broilereiden hyvä terveystilanne Suomessa nojaa vahvasti kuiviketurpeen käyttöön - MTK-Pohjois-Suomi
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Broilereiden hyvä terveystilanne Suomessa nojaa vahvasti kuiviketurpeen käyttöön
24.08.2020
MTK muistuttaa kuiviketurpeen vahvasta kytköksestä siipikarjanlihantuotantoon. Jos energiaturpeen nosto loppuu, se vaikeuttaa myös maatalousturpeen saatavuutta. Erinomaisen terveystilanteen ylläpitäminen suomalaisessa broilerintuotannossa vaarantuu merkittävästi, jos kuiviketurpeen tuotanto muuttuu kannattamattomaksi. Kuiviketurpeen käytön loppumisella on myös kielteinen vaikutus kansanterveyteen.
- Kuiviketurve on muun turpeenoston yhteydessä saatava turvejae, jolla on juuri oikeanlaiset ominaisuudet broilerihallien tarpeisiin. Jos turvejakeen nosto tulee kannattamattomaksi, joudumme pohtimaan, onnistummeko Suomessa ylläpitämään erinomaista eläintautitilannetta broilerinlihantuotannossa. Salmonellavapaus ja antibiootiton broilerinlihantuotanto on maailmanlaajuisen antibioottiresistenssiuhan voittamisessa ominaisuus, josta ei kannata luopua mistään hinnasta, huomauttaa MTK:n liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi.
Kuivikkeen laadulla on suuri merkitys broilereiden hyvinvoinnille. Turve on erinomaista kylpymateriaalia linnuille ja toimii myös virikkeenä. Muilla kotieläinsektoreilla käytössä olevat kuivikkeet eivät vastaa ominaisuuksiltaan kuiviketurvetta eivätkä kaikki turvelaadut sovellu kuivikkeeksi. Turvetta hyödynnetään laaja-alaisesti myös muussa maataloustuotannossa, kuten kasvihuoneilla, hevostalleilla, nautaketjussa jne. Täysin korvaavaa biopohjaista raaka-ainetta ei ole olemassa.
- Kotieläintuotannossa yleisesti käytössä olevan kuiviketurpeen imukyky ja happamuus ovat oleellisia ominaisuuksia, joilla on saavutettu suomalaisessa broilerinlihantuotannossa erinomainen eläintautitilanne ja poikkeuksellisen terveet jalkapohjat, mikä on lintujen hyvinvoinnin mittari, toteaa MTK:n asiantuntijaeläinlääkäri Leena Suojala.
Broilerihallien kuiviketurve käytetään tuotantoerän vaihtumisen jälkeen muun muassa maanparannusaineena ja biologisena lannoitteena muussa maataloustuotannossa.
Lisätiedot:
Mari Lukkariniemi, liha-asiamies, MTK:n siipikarjanlihaverkoston sihteeri, MTK, 040 171 9070
Leena Suojala, asiantuntijaeläinlääkäri, MTK, 040 779 2945
Mari Lukkariniemi
asiantuntija, liha
lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta
+358 40 171 9070