Kotoisa focaccia - MTK-Pohjois-Suomi
Resepti
Kotoisa focaccia
Leipominen on hauskaa puuhaa – ensin mitataan aineet, sitten seurataan jännittävää prosessia, kun hiiva kohottaa taikinan. Italialainen peltileipä eli focaccia valmistuu myös suomalaisista raaka-aineista, maistuu kaikille ja sopii välipalalle, aterian lisukkeeksi tai aamupalaleiväksi.
Focaccia on herkkua sinällään, mutta erityisen kaunis leipä syntyy, kun koristelet pinnan vaikkapa kukkaketoa muistuttavaksi.
1 suorakaiteen muotoinen uunivuoka
4 dl vettä
noin 30 g tuorehiivaa (reilu ½ pakettia)
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
½ dl rypsiöljyä
½ tl suolaa
Pinnalle
(sormisuolaa)
kirsikka- ja miniluumutomaatteja
rosmariinia, timjamia tai lehtipersiljaa
ruohosipulia
muutama pieni punasipuli
Työjärjestys
1. Laita uuni lämpiämään 225 asteesee.n
2. Valmista taikina, anna kohota.
3. Koristele, kohota 20 min ja paista 20-25 minuuttia.
-
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 dl jauhoja ja suola, sekoita.
-
Lisää loput jauhot puuhaarukalla sekoittaen, lisää lopuksi öljy.
-
Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia käsin tai koneella, taikina saa jäädä löysähköksi ja pehmoiseksi.
-
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 30-60 min vedottomassa paikassa, esimerkiksi sähköuunissa, jossa vain valo päällä.
-
Leivinpaperoi suorakaiteen muotoinen uunivuoka tai pieni uunipelti.
-
Kaada taikina leivinpaperin päälle, ja taputtele taikina öljytyin käsin tasaiseksi.
-
Sivele vielä taikinan päälle runsaasti öljyä. Kohota focacciaa vielä 20 minuuttia.
-
Halutessasi voit koristella taikinan ”kukkapelloksi”. Tee ruohosipulista kukille varret, puolitetuista tomaateista, ja sipulirenkaista saat taiteiltua hienoja kukkia ja yrteistä lehtiä! Ripottele leivän päälle vielä halutessasi muutama kide sormisuolaa.
-
Paista focacciaa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.
-
Leikkaa jäähtynyt leipä neliöiksi tarjolle.
Resepti: Heidi Siivonen
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802