Foodhub, reilua lähiruokaa uudella tavalla – Maaltavastaajat jakso 30 - MTK-Pohjois-Suomi
Uutinen
Foodhub, reilua lähiruokaa uudella tavalla – Maaltavastaajat jakso 30
07.03.2019
Mitä kuuluu lähiruuan suoramyyntiin? Ja mikä ihme on foodhub? Maaltavastaajien tuoreessa jaksossa Heidi Siivosen seurassa tuoreita lähiruokakuulumisia vaihtamassa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi sekä miehet Uudenmaan ruoka -projektin takana, food hub manager Olli Repo ja viljelijä, SLC:n asiamies, Rikard Korkman. Kuuntele uusi jakso nyt SoundCloudista, sähköisestä jäsenkortista tai puhelimesi podcast-sovelluksella.
Lähiruuan suoramyynnissä on kokeiltu useita kanavia
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo, että suoramyyntikanavat ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon. Suomi on iso, harvaan asuttu maa, mikä on aiheuttanut jonkin verran ongelmia lähiruuan suoramyynnin jakelukanaviin ja niiden kustannustehokkuuteen. Monenlaisia malleja on kokeiltu, joista osa on ollut toimivampia kuin toiset. Yksi tunnetuimmista lähiruuan suoramyyntikanavista on muuallekin Pohjoismaihin levinnyt lähiruokarengas Reko.
- Kanavat ovat kehittyneet ja niitä on tutkittu paljon. Parasta mielestäni näiden kanavien kehittymisessä on se tuottajan ja kuluttajan kohtaaminen. Sen avulla päästään siihen tilanteeseen, että tiedetään oikeasti mitä syödään, ja mistä se ruoka tulee, toteaa MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.
Foodhub on uusi lähiruuan jakelukeskus
Uutena lähiruuan suoramyyntikanavana läpimurtoa yrittää myös alun perin amerikkalainen toimintakonsepti foodhub. Foodhub on yhdessä viljelijöiden kanssa kehitetty malli, jossa kuluttaja voi tilata tuotteita monelta tilalta yhdellä kertaa. Foodhubin ideana on, että maatalousyrittäjä tekee kuluttajan kanssa sitovan myyntisopimuksen jo satokauden suunnitteluvaiheessa. Uudellamaalla viljanviljelyä sekä omenapuiden sopimuspohjaista suoramyyntiä harjoittava Rikard Korkman lähti kehittämään uutta suoramyyntimallia omien kokemustensa pohjalta.
- Suoramyynnin ongelma on ollut se, että pystytäänkö tuote todella myymään suoramyyntinä, Korkman kertoo.
Foodhubin avulla tuottaja varautuu tuottamaan satonsa asiakkaiden tilausten pohjalta, ja saa näin myytyä kaiken suoramyyntinä. Tuottaja toimittaa sovitut tuotteet lähiruuan jakelupisteeseen, foodhubiin ja kuluttaja noutaa ne sieltä itselleen sopivana ajankohtana.
- Foodhub on myös vaihtoehto perinteisen torimyynnin korvaajaksi. Maailma on muuttunut sillä tavoin, että kaikki ihmiset eivät välttämättä tule torille ostamaan niitä tuotteita aamuseitsemältä lauantaina, sanoo Uudenmaan ruoka -projektin vetäjä Olli Repo.
Foodhub säästää myös tuottajan aikaa, kun asiakasta ei tarvitse päivystää tiettynä kellonaikana.
- Tuottajana olen sitä mieltä, että on hyvä, että meillä tuottajilla on markkinakanavia, jotka helpottavat meidän tuottajien keskittymisen itse tuotantoon, Korkman painottaa.
Uudenmaan ruoka toimii tuottaja edellä
Uudenmaan ruoka on Uudenmaan alueella toimiva foodhub, jolla on jakelupisteet Helsingin Herttoniemessä ja Espoon Nihtisillassa. Ajatuksena on tarjota mahdollisimman laaja valikoima erilaisilta tuottajilta, ei asettaa kilpailullista asetelmaa esimerkiksi kananmunantuottajien kesken.
- Haemme aktiivisesti mukaan tuotetarjontaa täydentäviä tuotteita, Korkman kertoo.
Foodhubista kiinnostunut tuottaja voi tutustua Uudenmaan ruoan verkkosivuihin ja valikoimaan ja olla yhteydessä Olli Repoon:
Kuuntele lisää foodhubista ja lähiruuan jakelukanavista
Kuuntele nyt Maaltavastaaja-podcastin uusi jakso:
Kuuntele Maaltavastaajia työn ohessa puhelimestasi
Maaltavastaajat-podcast on MTK:n oma ajankohtaiskatsaus. Uusia podcast-jaksoja ilmestyy noin kahden viikon välein, ja jaksojen teemoissa otetaan monipuolisesti huomioon koko maa- ja metsätalousala sekä ajankohtaiset ilmiöt. Helpoiten kuuntelet podcastin suoraan puhelimellasi MTK:n sähköisestä jäsenkortista. Maaltavastaajat löytyy myös osoitteesta soundcloud.com/maaltavastaajat. Palvelu on helppokäyttöinen, ja podcastien kuuntelu on maksutonta. Voit kuunnella podcastia myös esimerkiksi iPhonen podcast-sovelluksella tai muilla podcast-sovelluksilla. Podcastien kuuntelu on mahdollista koska vain, luurit korville ja traktorin selkään.