Tillbaka Kasvukausikysely: Viljelijöitä huolestuttavat heikot satonäkymät ja tulevaisuuden epävarmuus – yli kolmannes harkitsee tilanpidon lopettamista 

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Kasvukausikysely: Viljelijöitä huolestuttavat heikot satonäkymät ja tulevaisuuden epävarmuus – yli kolmannes harkitsee tilanpidon lopettamista 

30.08.2024

Alkukesän kuivuuden jälkeen kesäkuun sateet pelastivat osan sadosta, mutta viljelykasvien satotasot jäävät silti monin paikoin odotettua heikommiksi, selviää MTK:n ja SLC:n kasvukausikyselystä. Viljelijöiden taloudellinen tilanne on hieman kohentunut viime vuodesta, mutta epävarmuus tulevaisuudesta ja tuotantopanosten saatavuudesta huolestuttaa monia. Tuotannon jatkuvuutta uhkaa se, että yli kolmannes viljelijöistä harkitsee tilanpidon lopettamista vuoteen 2030 mennessä. 

Puimuri pellolla
Puimuri pellolla

MTK:n ja SLC:n kasvukausikyselyyn elokuussa vastasi 880 viljelijää, ja vastaajat edustivat kattavasti eri tuotantosuuntia ja alueita. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa satonäkymiä sekä tilojen taloudellista tilannetta. Vastaajista 39 prosentilla liikevaihto ylitti 100 000 €, mikä on lähes kaksinkertainen valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna. 

Alkukesän pitkä kuivuus aiheutti epävarmuutta satonäkymiin lähes koko maassa, mutta kesäkuun sateet paransivat tilannetta huomattavasti ja pahimmilta uhkakuvilta vältyttiin. Sateet ovat kuitenkin olleet paikallisia, mikä on johtanut tilakohtaisiin vaihteluihin jopa samalla alueella. Epävakaat olosuhteet ovat myös vaikeuttaneet kasvinsuojelutoimia paikoittain. 

Viljasato-odotukset ovat pysyneet lähes ennallaan kesän aikana, mutta satotasot jäävät monin paikoin tavanomaista alhaisemmiksi. Syysviljoilta odotetaan noin 70 % ja kevätviljoilta, valkuaiskasveilta, sokerijuurikkaalta, perunalta ja säilörehulta noin 90 % satotasoa tavanomaiseen vuoteen verrattuna. Marjojen ja vihannesten satoennusteet jäävät merkittävästi tavanomaista heikommiksi. Satojen määrän ja laadun heikentymisen syinä ovat olleet helle ja kuivuus sekä paikoin liialliset sateet ja märkyys. Puinnit ovat kuitenkin edenneet hyvissä olosuhteissa. 

Lähes puolet viljelijöistä arvioi taloudellisen tilanteensa normaaliksi tai tavanomaista paremmaksi tavanomaiseen vuoteen verrattuna, kun taas yli puolet pitää sitä hieman tai huomattavasti heikompana. Tilojen taloudellinen tilanne on hieman parantunut viime vuodesta, mutta kesän aikana muutoksia ei ole tapahtunut. Epävarmuutta tulevaisuudesta lisää se, että yli kolmannes viljelijöistä harkitsee tilanpidon lopettamista vuoteen 2030 mennessä, ja vain kolmanneksella lopettavista on tiedossa tilalle jatkaja. 

Tuotantopanosten hankinta on ollut haasteellista erityisesti väkilannoitteiden osalta, ja elokuun kasvukausikyselyn mukaan noin puolella viljelijöistä on ollut vaikeuksia niiden hankinnassa tälle tai seuraavalle kasvukaudelle. Myös muiden lannoitevalmistajien toimitusvaikeudet ja laatuongelmat ovat tuoneet lisähaasteita. Lisäksi neljänneksellä viljelijöistä on ollut ongelmia muiden tuotantopanosten, kuten tiettyjen kasvinsuojeluaineiden, saatavuudessa. 

 



Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559