Tillbaka MTK:n esitys 4: suomalaiselle vientiteollisuudelle annetaan mahdollisuus menestyä

Artikkeli – Maaseudun edunvalvonta

MTK:n esitys 4: suomalaiselle vientiteollisuudelle annetaan mahdollisuus menestyä

05.11.2020

MTK:n seitsemän ohjelmakohdan neljäs esitys EU:n elpymisrahojen käyttöön. 

Valtioneuvoston painoposte Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn turvaaminen 
 

MTK:n esitys 4: suomalaiselle vientiteollisuudelle annetaan mahdollisuus menestyä
 

Miksi?

Vaikuttava elvytys kohdistuu nopeasti suurella painolla kotimaisen tuotannon lisäämiseen ja viennin kasvattamiseen. Suuri vaikuttavuus saadaan kotimaisia panoksia käyttävistä toimialoista, etenkin uusiutuvien luonnonvarojen aloilla on potentiaalia nopeaan kasvuun. Luonnonvara- alojen teknologia- ja muut panokset ovat pitkälti kotimaisia. Suomessa kulutettu euro tai vientieuro biotaloudessa tuottaa yleisesti 80-95 senttiä lisää kansantuloa. Biotalouden kerrannaisvaikutukset talouteen ovat ehdotonta kärkeä kaikki toimialat huomioon ottaen.

Hankaluuksia viime aikoina on aiheuttanut biotalousinvestointeihin liittyvä poliittinen riski. Suomi tarvitsee teollisia investointeja, mutta tällä hetkellä lainsäädäntöön liittyvät riskit arvioidaan kohtuuttomiksi. Suomi ei ole vakaa ja ennustettava investointiympäristö. Ympäristölainsäädäntö, maankäyttö- ja rakennuslaki, lunastuslaki sekä kaavoitus biotalouselinkeinoihin vaativat kriittistä tarkastelua. Jokaisessa maakunnassa tulee olla investointien varmistamisen  ja nopeuttamisen toimintamalli, jossa eri tahot yhdessä etsivät keinot varmistaa kestävien investointien toteutuminen.

Suomen eräs ehdoton vahvuus on matkailupotentiaali. Luonto ja turvallisuus sekä puhtaus ovat valtteja, joita voidaan elvytyksellä vahvistaa ja varautua samalla myös matkailuviennin tulevaan kasvuun. Matkailuviennin elpymiseen tulee varautua kehittämällä alueiden matkailurakenteita ja palveluita omalla ohjelmallaan.

Valitettavasti matkailu- ja ravintola-alan tiekartta ei tunnista kaikkia alan selkeitä mahdollisuuksia kohti hiilineutraalisuutta – vahvuutta, jolla Suomen matkailu saavuttaa kansainvälistä kilpailukykyä. Tiekartassa ei havaita, että yritykset voivat mm. ruoka-, energia- ja kulutusvalinnoillaan ratkaista paljon ja siirtyä kohti ilmastoneutraalia turismia.

Elvytystoimilla Suomi voi valmistautua tilanteeseen, missä kansainvälinen matkailukysyntä kohdistuu tautiturvalliseen, väljään, luontoon tukevaan ja puhdasta ruokaa tarjoavaan matkakohteeseen.

Miten?

Osana kansallisen kasvun ohjelmaa kannattaa huomioida ja vahvistaa matkailualan mahdollisuuksia vihreään siirtymään elvyttävien työkalujen avulla. Siksi osana elvytystä tulisi:

  • Edistää matkailuyritysten paikallisen energian (biokaasu, metsä, aurinko ja tuuli) käyttöä kaikkialla Suomessa.
  • Lanseerata paikallisen ravintolaruuan ohjelma, jolla voidaan vähentää myös ilmastopäästöjä.
  • Ottaa käyttöön KaikkiKyytiin-mallin mukainen, vähähiilinen ja jakamistalouteen perustuva logistiikkamalli.


Samalla kun Visit Finlandin resurssit määräaikaisesti käytetään kotimaan matkailun elvyttämiseen, kotimaan matkailua vahvistetaan lisäämällä matkailun kehittämis- ja viestintäresursseja 10 miljoonalla eurolla. Tämän avulla voidaan ylläpitää ja kehittää matkailurakenteita sekä vastata ulkomaisten matkailijoiden kasvavaan kysyntään. Nousuun koronakriisistä tarvitaan valtakunnallista, alueellista ja paikallista kotimaan matkailua edistävää markkinointia. Kynnys lähteä ulkomaanmatkoille on nyt korkea, minkä vuoksi lähiajat ovat loistava etsikkoaika suunnata matkailua kotimaahan.

Otetaan välittömästi käyttöön ulkomaisten matkailijoiden tulon mahdollistava koronaturvallisen matkustuksen malli. Malli voidaan välittömästi toteuttaa MTK:n kausityövoimalennoissa käytetyn mallin pohjalta.

Elintarvikeviennin nopeaa kasvua varten kehitetään nykyisiä organisaatioita ja toimintamalleja Erityisesti on panostettava paikalliseen läsnäoloon ja vientiyritysten tarpeiden mukaan räätälöityjen palvelujen ja tukitoimien kehittämiseen ja tuottamiseen. Globaalien markkinoiden avautuminen pandemian jälkeen tarjoaa myös uusia vientimahdollisuuksia edellyttäen, että suomalaiset yritykset ovat nopeasti liikkeellä. Rahoitusta jaettaessa tulisi Business Finlandin ja Finnveran sekä ELY-keskusten rahoitusmallit muuttaa yritysmuotoneutraaleiksi.

Biotalouden vientiä edistetään kaikilta Suomen alueilta biotalouden vientiasiantuntijoiden avulla. Panostamalla elintarvike- ja metsäsektoreiden vientiin edistetään alueiden elinvoimaa laajasti.

Perustetaan Food From Finland Oy tuottamaan yrityksille nykyisten Food From Finland -ohjelman palveluiden lisäksi sellaisia räätälöityjä vientipalveluja, joita Business Finland ei voi tuottaa. Tämä toimenpide parantaa merkittävästi suomalaisten elintarvikeyritysten markkinointikykyä kohdemaissa.

#maakasvuun