Tillbaka Suurten odotusten liittokokous

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Suurten odotusten liittokokous

13.06.2022

MTK:n liittokokous järjestetään 15.–16. kesäkuuta 2022 Porissa. Edellisen kerran porilaiset saivat isännöidä liittokokousta 96 vuotta sitten, vuonna 1926. 

105-vuotiaan MTK:n aikakauteen on kuulunut aiemmin 35 liittokokousta. Tämä 36. liittokokous on erityinen monellakin tapaa. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat muistuttaneet asioiden tärkeysjärjestyksestä. Maasta ja metsästä ammentavia jäseniämme tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. MTK:n liittokokouksen ohjelmaan pääset tästä. 

Anna-Kaisa Jaakkola. Kuva: Kaija Stormbom
Anna-Kaisa Jaakkola. Kuva: Kaija Stormbom
MTK:n liittokokous Porissa on työkokous, johon luovat varjoja maatalouden suuret haasteet ja valoa kohtaamisten tuottama ilo. 

MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Jaakkola odottaa liittokokousta suurella mielenkiinnolla. Hän ei ole aiemmin ollut mukana MTK:n liittokokouksessa. 

Ansaittua juhlintaa

– Ilmassa leijuu näkemisen, kokemisen ja yhdessä tekemisen tarve, joka luo suuria odotuksia kokoukselle, Anna-Kaisa Jaakkola sanoo. 

– Lisäksi maatilojen kassakriisi on nyt ennennäkemätön ja haasteet isot. Vahvaa edunvalvojaa MTK:ta tarvitaan.

Satakunnassa ollaan iloisia siitä, että liittokokous pidetään juuri siellä. 

– Osalla meidän työntekijöistä on takanaan pitkä työura, johon ei ole osunut yhtään liittokokousedustusta.

Edellinen liittokokous vuonna 2017 oli MTK:n 100-vuotisjuhlakokous ja järjestelyt hulppeat. Nyt kyseessä on työkokous. Myös aika on toinen.  

– Taloudellisista vaikeuksista huolimatta kokousedustajat ja järjestöaktiivit ansaitsevat juhlansa. Vaakakupin toisella puolella painavat itse työkokous ja siellä käytävät keskustelut. Vaikka uimme syvissä vesissä, on tärkeää, että kaikki viihtyvät ja kokevat, että kannatti tulla, Jaakkola sanoo. 

MTK:n liittokokousta on valmisteltu keskusliittovetoisesti parisen vuotta. MTK-Satakunnan samoin kuin Metsänhoitoyhdistys Satakunnan panos on ollut keskeinen.  

Maa- ja metsätalous kiinnostaa

Maa- ja metsätaloussektori on ollut viime aikoina paljon esillä. Media ja suuri yleisö haluavat kuulla, mitä MTK:lla on sanottavana, uskoo Mhy Satakunnan toiminnanjohtaja Vesa Yli-Hongisto.
Porin liittokokoukseen on kutsuttu myös kutsuvieraita ja median edustajia. Vieraille järjestetään retki Ulvilan Kullaalle.

– Ensiksi tutustutaan maatilan toimintaan ja sitten suunnataan hakkuutyömaalle. Metsän rauhassa retkivieraille tarjotaan nokipannukahvit lisukkeineen, Yli-Hongisto kertoo. 

Yli-Hongisto on ollut mukana kokousjärjestelyissä puolitoista vuotta, jo ennen siirtymistään Mhy Satakunnan toiminnanjohtajaksi. Hän lupaa, että tulossa on hyvin suunniteltu tapahtuma.

Vesa Yli-Hongisto

Oheisohjelmaa porilaisille

Maataloustuottajaliiton tavoin Mhy Satakunta järjestää liittokokouksen oheisohjelmaa Pelle Hermannin puistoon. Luvassa on muun muassa hiilensidontaan liittyvää ohjelmaa kuten metsäpolku ja kilpailuja. Jaossa on puuntaimia.

Liittokokous näkyy ja kuuluu Porin kaupunkikuvassa laajemminkin, muun muassa Porin kauppakeskuksessa Puuvillassa, jossa on tiistaina 14.6. maalaistori. Lähiruokashow´n juontaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.

Heidi Siivonen

– Maalaistorille haluttiin tuoda ruoka ja sen tuotanto lähelle kaupunkilaisia. Satakunta on ruokamaakunta, täällä on monipuolista maataloutta ja myös jalostavaa teollisuutta, kertoo Siivonen.

– Esittelemme torilla alueen ruokatuotteita ja kerromme, mitä lähialueella viljellään ja mitä paikallista ruokaa on tarjolla. Ohjelmassa on mielenkiintoisia haastattelutuokioita ja torikävijöille myynnissä monenlaista lähiruokaa. 

Maaseutu on Suomen turva

MTK:n tämänkertainen liittokokous jäänee historiankirjoihin. Sota jyllää Euroopassa ja yhteiskuntien vakaus järkkyy. Sodankäynti on julmaa kaikille, niin maalaisille kuin kaupunkilaisille.

– Euroopassa käytävän sodan myötä yhteenkuuluvaisuuden tunne on voimistunut ja nivonut maaseutua ja kaupunkeja lähemmäksi toisiaan, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. 

– Näin ei ole aina ollut, vaikka sodan, kulkutautien tai muiden kriisien aikana maaseutu on tarjonnut leivän ja turvapaikan myös kaupunkilaisille, ollut kansakunnan tuki ja turva.  

Maaseutu ja sen elinkeinot ovat ohittamaton osa Suomen tulevaisuutta ja turvallisuutta. Se on nyt ymmärretty. Suomen turva on uusiutuvissa luonnonvaroissa, maan ja metsän kestävässä hyödyntämisessä.

– Maaseudun varaan Suomi voi kestävästi rakentaa tulevaisuuttaan. Mutta se ei onnistu ilman taloudellisesti kestävää ja monipuolista maa- ja metsätaloutta. 

– Ruoka, lämpö, omavaraisuus ja huoltovarmuus vaativat tekoja ja tekijöitä, meitä MTK:n jäseniä samoin kuin tuottajayhdistyksiä, metsänhoitoyhdistyksiä, liittoja ja keskusliittoa, puheenjohtaja Marttila tähdentää. 

Juha Marttila

Yhteinen tulevaisuus 

Liittokokous 2022 on tärkeä MTK-järjestön yhteisen tilannekuvan muodostamiseksi ja suunnan näyttämiseksi sekä omalle jäsenistölle että muille suomalaisille. Liittokokous hyväksyy MTK-järjestön tulevaisuusasiakirjan, jossa toimintaa peilataan kolmesta näkökulmasta: yhteiskunnallinen vaikuttaminen, markkinavaikuttaminen ja järjestön kehittäminen. 

– Maaseutu tarvitsee puolestapuhujansa, sillä maaseudulla tehdään tulevaisuus, Marttila sanoo.

 – MTK on vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja. Olemme sillanrakentaja, jonka ääni kuuluu kauas: lapsille ja nuorille, tulevaisuuden tuottajille, kuluttajille, äänestäjille ja päättäjille. Ilman elinvoimaista maaseutua ei ole elinvoimaista Suomea. Maaseudun tuotteista ja työstä on maksettava reilu hinta, jolla voi elää ja kehittää tuotantoaan. Maaseutu on Suomen brändi ja matkailun mainosikkuna Suomen maaseudulle – luontoon, vesistöihin ja metsiin sekä maaseudun elinkeinoihin ja siellä tuotettuihin tuotteisiin ja palveluihin.

Omaksi koettu järjestö

– Vaikka globaali kauppapolitiikka, markkinahäiriöt, ympäristöpolitiikka ja EU:n yhteisen maatalouspolitiikan muutokset heijastuvat pelloille ja metsiin, olemme valppaina vaikuttamassa kaikilla tasoilla, puheenjohtaja Juha Marttila tähdentää.

Suomi on kestävän maa- ja metsätalouden sekä vastuullisen tuotantotavan edelläkävijä. MTK on eturintamassa näyttämässä suuntaa. Järjestö on paljon enemmän kuin ammatillinen etujärjestö, ja sen vahvuus on yhtenäisyydessä. 

– Erilaisuutta pitää sietää ja tavoitteet sovittaa yhteen. Se on olemassaolon edellytys. Nyt on se sininen hetki, kun olemme entistäkin tärkeämpiä koko kansakunnalle ja sen hyvinvoinnille. Tämä antaa järjestöllemme itsetuntoa ja voimaa.

– Järjestö ei ole koskaan valmis. Uudistua pitää ja olla ylpeä siitä mitä tekee, muistuttaa Marttila.

Katso myös MTK:n liittokokouksen ohjelma. Pääset sinne tästä. 


Teksti ja kuvat: Kaija Stormbom