Kata pöytään kotimainen pääsiäinen - MTK-Pohjois-Suomi
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Kata pöytään kotimainen pääsiäinen
18.03.2024
Pääsiäinen katkaisee talven selän, ja aurinko sekä sulava maisema lisääntyvine valoineen antavat jo lupauksen uudesta kasvukaudesta. Pitkät vapaat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta oman maun mukaan. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.
Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku
Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Vanha mielikuva villan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan, sillä lampaanliha on miellyttävän makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa pyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi.
Pääsiäispöytään sopii myös herkullinen naudan paisti
- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Siivonen vinkkaa vaalean lihan ystävää kokeilemaan tuttujen suosikkien uusia muotoja: kokonaista broileria suikaleiden sijaan, mehukkaita ja monikäyttöisiä possun fileitä tai maukasta kalkkunaa.
Kasviksia monipuolisesti
Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille.
Tuoreyrttien laaja valikoima
- Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja – kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen, kehottaa Siivonen.
Mitä sitten jälkkäriksi?
Ruokahetken tai kahvihetken kruunaa makeat herkut. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana.
- Pääsiäisleivonnaisten valmistaminen perheen kesken on iloista puuhaa, ja pienimmätkin voivat osallistua rikkomalla kananmunan tai mittaamalla jauhoja sopivan määrän, kertoo Siivonen.
Muista Hyvää Suomesta -merkki
Kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotoisa nimi tai termi, kuten ”aito”, ei välttämättä takaa raaka-aineen kotimaisuutta. Jos Hyvää Suomesta -merkkiä ei löydy, kannattaa kurkata pakkauksen toiselle puolelle selvittääkseen lihan tai maidon alkuperän, samoin kuin vihannesten osalta.
Sirkkalehti – kotimaisten yrttien, kasvisten ja vihannesten alkuperämerkki
Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.
Herkullisen pääsiäisen vinkkilista:
- Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä.
- Mikään ruoka ei ole pakollinen tarjottava. Varaa juuri sitä, mistä teidän seurue nauttii, ja mikä tulee syödyksi.
- Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
- Laajenna perspektiiviä: koska viimeksi kokkailit härkäpavuista, leseistä, smetanasta, kotimaisesta tuorejuustosta, tuoreista yrteistä tai vaikkapa lampaanlihasta? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla uusia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
- Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.
- Katso MTK:n pääsiäisreseptit
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802