Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailu löysi herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023 - MTK-Pohjois-Suomi
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailu löysi herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023
28.09.2023
Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailun 15 finalistia on valittu. Kilpailu etsi - ja löysi - Suomen herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023. Kilpailun osallistujakaarti oli tasokas ja monipuolinen. Kilpailuun osallistui kirjo paketoituja ruokamatkoja, erilaisia ruokamatkailureittejä, ravintoloita, kahviloita, teemallisia menuja, käyntikohteita, tapahtumia, luonnossa ruokailua, tislaamoja, pienpanimoita, viinitiloja, ruoanvalmistuskursseja ja katuruokakohteita.
Ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut. Kilpailun ammattilaissarjaan osallistui 46 tuotetta eri puolilta Suomea kesän 2023 aikana. Mukana oli tuoreita konsepteja ja tunnettuja konkareita. Ruokamatkailukilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä.
Tasokas kilpailu
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen iloitsee Ruokamatkailukilpailun saamasta huomiosta ja innostavasta tarjonnasta. Siivosen mukaan kilpailu on pystynyt hyvin koluamaan Suomen ja etsimään juuri ne oikeat ruokamatkailun kärkituotteet.
- Kilpailu paljastaa maan herkullisimmat ja innovatiivisimmat ruokamatkailukohteet eikä jätä kiveäkään kääntämättä Suomen eri osissa. Kilpailu esittelee paitsi tuoreet konseptit myös tunnetut konkarityöt, sanoo Siivonen.
- Ruokamatkailukilpailu vahvistaa myös elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa ja lisää aitoa yhteistyötä ruokamatkailutoimijoiden parissa. Siivonen lisää.
Siivonen kehottaa myös syyslomalaisia nauttimaan ruokamatkailukohteista ja tutustumaan Suomen monipuoliseen ruokakulttuuriin.
- Löytyisikö näistä kohteista kenties seuraava syyslomanviettopaikka, pohtii Siivonen.
Kilpailun 15 finalistia
-
- Glowing Ember kotaillallinen, Glowing Ember, Lappi, Rovaniemi
- Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
- Illallisristeily Loistokarin saarelle, Höyrylaiva s/s Ukkopekka, Varsinais-Suomi, Turku
- Luonnottaren lounasbuffetti, Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Kuutamokeikat
- Kansainvälinen ruokavuosikalenteri, Visit Lahti, verkkosivusto, jolla esitellään ruokamatkailua ja ruokaa neljän vuoden ajan kautta ja 12 makureittiä, Päijät Häme
- Karjalainen makumatka, paketoitu ruokareitti, Huoneistohotelli Lietsu, Valamon luostari & Villa Ruusula, Pohjois-Karjala, Joensuu
- Kymenlaakson ruokaidentiteetti, alueellinen hanke, verkkosivusto, jolla esittelyssä 13 ruokamatkailutuotetta, Visit Kotka Hamina
- Mushroom Hunting, Taiga Times, Kanta-Häme ja Uusimaa
- Piknin omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali
- Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo
- Restaurant Solitary, RT Restaurants Oy, Etelä-Savo, Rantasalmi
- Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
- Sicapelle ja Hotel Onni Experience -Illallinen ja yöelämys, Kova ja Kiivas Oy, Uusimaa, Porvoo
- Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo
- Tislaamokierros & Tasting, Oy Gust. Ranin / Lignell & Piispanen, Pohjois-Savo, Kuopio
Ammattilaissarjan arvioinnissa on kiinnitetty huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruuan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena. Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa.
Voittajat palkitaan torstaina 30.11. Ruokamatkailu-Festivaaleilla Helsingissä, joissa myös ruokamatkailun kansalliset ydinalueryhmät esittäytyvät. Kilpailun ammattilaissarjan pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. sija palkitaan 2000 eurolla. Kilpailussa menestyvät ammattilaissarjan tuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien, kuten Visit Finlandin, kanavissa. Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen, 2. ja 3. sija palkitaan tuotelahjoilla.
• Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
• Terhi Hook, Development Manager, Business Finland / Visit Finland
• Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
• Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
• Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
• Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
• Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
• Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
• Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk
Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessään viides. Edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019 ja 2021.
Kilpailun rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia amk, Visit Finland, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ja Lomalaidun ry. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802