Ruokaa meiltä meille -kampanjan vaikuttajien reseptit - MTK-Pohjois-Suomi
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Ruokaa meiltä meille -kampanjan vaikuttajien reseptit
09.02.2023
Nappaa talteen herkullisimmat kotimaiset reseptit! Reseptien takana vaikuttajat Meri-Tuuli Väntsi, Melanie ja Kotiruoka.fi
Meri-Tuuli Väntsin reseptit
Paahdettua juuriselleriä ja siideri-sipulikastiketta
Valmistusaika 1h
neljälle
1 juuriselleri
Rypsiöljyä
Suolaa
Tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. Rosmariini, timjami, meirami tai oregano)
3 keltasipulia
2 rkl omenaviinietikkaa
4 dl kuivaa omenasiideriä
2 rkl perinteistä sinappia
n. 2 dl ranskankermaa
mustapippuria
Vettä
Tarjoiluun:
Keitettyjä ateriajyviä, kvinoaa tai tattaria
Yrttejä
- Pese juuriselleri huolellisesti ja leikkaa se kuuteen lohkoon. Jos juurakon solmukohdat ovat vielä hiekkaisia tai kolhiintuneita, poista ne terävällä pienellä veitsellä. Muutoin jätä kuori paloihin. Laita sellerilohkot kulhoon ja lisää 1 rkl rypsiöljyä, 1 tl suolaa, 1 tl kuminan siemeniä ja muutama oksa tuoreita yrttejä. Hiero öljy ja mausteet lohkoihin ja levitä uunipellille yrtteineen kaikkineen.
- Paahda selleriä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Käännä palat ja jatka paahtamista kunnes lohkot ovat ruskistuneet tasaisesti. Tämä vie yhteensä 45-60 minuuttia.
- Tee juurisellerin paahtuessa siideri-sipulikastike. Kuori ja puolita sipulit, suikaloi ohuesti. Ota laakea, korkeareunainen pannu ja kaada siihen rypsiöljyä niin että pohja peittyy. Levitä sipulit pannuun tasaiseksi kerrokseksi ja lämmitä pannua niin, että sipulisuikaleet keittyvät kevyesti öljyssä, mutta eivät ruskistu. Tarvittaessa alenna lämpöä tai lisää oljyä. Hauduta 30 minuuttia sekoitellen silloin tällöin.
- Kun sipulit ovat pehmenneet, nosta lämpöä niin että sipulit alkavat ruskistumaan kevyesti. Ripottele sipuleille ½ tl suolaa. Mittaa etikka pannuun ja anna kiehahtaa, paistellen lastalla. Kun neste on haihtunut, lisää siideri pannuun ja anna sipulikastikkeen keittyä kasaan, 5-10 minuuttia. Kun kastike on paksuuntunut, kääntele joukkoon sinappi, sitten ranskankerma ja lopuksi mausta mustapippurilla ja suolalla. -Älä nuukaile suolan kanssa, se tasapainottaa siiderin ja sipulin makeutta ja taittaa etikan hapokkuuden. Lisää siideri-sipulikastikkeeseen vettä, jos se ei ole tarpeeksi juoksevaa.
- Leikkaa paahdetut sellerit vielä puoliksi. Tarjoa haluamasi lisukkeen sekä siideri-sipulikastikkeen kera.
HUOM! Ranskankerman sijaan kastikkeeseen sopii muutkin maitotuotteet kuten kerma, maustamaton tuorejuusto tai smetana. Voit myös tehdä kastikkeen kasvipohjaisella kermatuotteella, jolloin ruoka on vegaaninen.
Leipäjuustoa punaherukkahillolla
n. 4 ½ dl pakastettuja punaherukoita
2 dl hillosokeria
2 rkl vettä
1 rosmariinin oksa
leipäjuustoa
Laita punaherukat, hillosokeri ja vesi kasariin ja lämmitä hitaasti, kunnes marjat alkavat höyrytä. Sekoita hyvin ja lisää rosmariinin oksa hilloon. Keitä hiljaa 10 minuuttia sekoitellen välillä. Purkita hillo kuumana ja jäähdytä.
Leikkaa leipäjuusto paloiksi, lusikoi jokaiselle hieman hilloa ja tarjoa.
Savumuikkuleivät
n. 200 g purkki savumuikkuja
½ dl majoneesia
1 korkillinen väkiviinaetikkaa
2 rkl ranskankermaa
Ripaus valkopippuria
Ripaus suolaa
½ sipuli
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
saaristolaisleipää
Avaa purkki ja valuta savumuikku öljystä. Laita kalat majoneesin ja etikan kanssa tehosekoittimeen ja soseuta. Kääntele sekaan ranskankerma ja pippuri, mausta tarvittaessa suolalla. Nosta jääkaappiin.
Hienonna sipuli ja ruohosipuli pienenpieneksi.
Levitä leiville savukalatahnaa ja viimeistele hienonnetulla sipulilla ja ruohosipulilla.
Juurisellerivartaat ja katajamauste
2 juuriselleriä
2 rkl rypsiöljyä
Ripaus suolaa
2 tl katajan marjoja
2 tl fenkolin siemeniä
1 tl karkeaa merisuolaa
1 rkl ruokosokeria
½ dl majoneesia
½ dl kermaviiliä
Asettele juuriselleritangot leivinpaperille riviin niin että niiden väliin jää tilaa. Paahda juuriselleritankoja 200-asteisen uunin keskiosassa 30 minuuttia tai kunnes ne ovat ruskistuneet.
Mittaa katajanmarjat ja fenkolin siemenet mortteliin ja jauha karkeaksi rouheeksi. Lisää merisuola ja hiero mausteita hienommaksi. Lopuksi lisää ruokosokeri ja jauha vielä himppusen hienommaksi. Säilytä mauste kannellisessa purkissa.
Varrasta jäähtyneet juuriselleritangot cocktailtikkuihin ja asettele tarjoiluvadille. Sekoita majoneesi ja kermaviili keskenään dippikippoon. Ripottele juuresvartaiden ja dipin päälle katajamaustetta ja tarjoa.
Juureskeitto saunapalvilla
Kahdeksan annosta
Valmistusaika 20 minuuttia
1 purjo
5 kiinteää perunaa
4 keltajuurta
3 punajuurta
2 litraa vettä
2 tl kuivattua lipstikkaa tai timjamia
Muutama mustapippuri
2-3 tl merisuolaa
100 g mustakaalia tai lehtikaalia
100 g saunapalvikinkkua
Tarjoiluun tilliä ja smetanaa
Leikkaa purjo keskeltä kahtia ja halkaise palat pituussuunnassa. Pese huolellisesti. Pese ja kuori juurekset. Hienonna purjo ja leikkaa juurekset viipaleiksi ja viipaleet edelleen suikaleiksi.
Laita juurespalat isoon kattilaan veden ja mausteiden kanssa ja kiehauta. Alenna lämpöä hiljaiselle porinalle ja keitä kasviksia 12 minuuttia.
Kasvisten kypsyessä poista mustakaalista kova lehtiruoti (voit hyödyntää ne pestossa tai vihersmoothiessa), revi palat suupalan kokoisiksi. Suikaloi kinkku.
Kun juurekset ovat kypsyneet, lisää kinkku ja mustakaali ja sekoita hyvin. Kiehauta kerran ja tarkista maku; lisää tarvittaessa suolaa. Nosta kattila heti liedeltä jotta kaali ei kypsy liikaa ja menetä hehkuvan vihreää väriään.
Tarjoa tillin ja smetanan kanssa.
Vaikuttaja Melanien reseptit
Gnocchi
1 kg jauhoisia perunoita (mm puikula)
250g vehnäjauhoja (mm 00)
1 kananmuna
1 tl suolaa
- Keitä perunat kuorineen, näin peruna ei mene liian vetiseksi.
- Kuori perunat ja murskaa hienoksi, mm perunapuristimella.
- Sekoita (jäähtyneeseen) perunaan kananmuna ja suola.
- Lisää myös jauhot, vältä turhaa vaivaamista ja liikaa jauhoja.
- Pyörittele taikinasta pötkylöitä.
- Leikkaa pieniä palasia, halutessa tee haarukalla pienet raidat pintaan. Huom: Gnocchit hieman suurenevat keitettäessä.
- Kypsennä muutamassa erässä suolatussa vedessä. Gnocchit ovat valmiita kun nousevat pintaan.
- Tarjoile herkullisen kastikkeen kanssa.
Ranskalainen jauheliha-perunavuoka - Hachis Parmentier á la Mélanie
Katso resepti TikTokista
Jauhelihakastike
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
kauden sieniä (valinnainen)
1 rkl tomaattipyreettä
1–2 rkl vehnäjauhoja
3–4 dl lihalientä
reilusti tuoreita yrttejä
Perunamuusi
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl maitoa
noin 40 g voita suolaa
lisäksi 150 g Emmental-juustoraastetta
• Aloita paistamalla jauheliha rasvassa (öljy tai voi).
• Lisää pilkotut sipulit ja anna hetken kuullottua.
• Pilko porkkana oikein pieneksi (tai raasta) ja lisää mukaan pannulle.
• Mikäli käytät sieniä, lisää myös ne nyt mukaan.
• Ripottele seokseen vehnäjauhoja ja anna hetken kypsyä.
• Lisää lihalientä hitaasti sitä mukaa, kun seos suurustuu. Kastike saa ja pitää olla suhteellisen paksu.
• Mausta tuoreilla yrteillä (mm. timjami, rosmariini, persilja), suolalla ja tomaattipyreellä (valinnainen).
Sillä aikaa valmista perunamuusi perinteiseen tapaan. Muusi saa olla normaalia paksumpaa, koska se tulee saamaan kosteutta jauhelihasta.
• Laita uunivuoan pohjalle ”jauhelihakastike” ja hellästi lusikoi päälle perunamuusi.
• Viimeistele vuoka juustoraasteella.
• Paista 200 asteessa noin 30 min, kunnes juusto on sulaa ja hieman saanut väriä.
• Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.
Annoksesta:
Hachis Parmentier -annosta eli jauheliha-perunavuokaa tarjoiltiin Ranskan kuninkaalle Antoine-Augustin Parmentierin toimesta siinä toivossa, että kuningas hyväksyisi perunan kelvolliseksi syötäväksi. Ranskassa elettiin nälänhätää ja silloin uskottiin, että peruna ei sovellu ihmisten syötäväksi. Kuningas ihastui tähän annokseen ja hyväksyi perunan koko kansan syötäväksi.
Annos nimettiin myöhemmin tämän Antoine-Augustin Parmentierin mukaan, joka oli ranskalainen sotilasfarmaseutti, agronomi, ravitsemustieteilijä ja hygieenikko.
Tätä annosta syödään tänäkin päivän Ranskassa ja jokainen valmistaa sen omalla tavallaan. Pääasiana pysyy, että pohjalla on jauhettua lihaa ja päällä perunamuussia.
Uuniperuna punajuurimoussella, mehevä tuplajuustoburgeri ja samettisen pehmeä
maa-artisokkakeitto - Kotiruoka.fi
Uuniperuna punajuurimoussella
Uuniperunat punajuurimoussella
4 isoa perunaa (esim. rosamunda)
300 g punajuurta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150-200 g salaattijuustokuutiota
Lehtipersiljaa
Ruohosipulia
Maustamiseen suolaa, pippuria tai mausteita oman maun mukaan.
Punajuurimousse:
- Leikkaa punajuuret paloiksi ja lisää ne voideltuun uunivuokaan. Paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti.
- Hienonna blenderissä paahdetut punajuuret, puolet salaattijuustokuutioista ja 100g tuorejuustoa.
- Kaada mousse kulhoon ja sekoita joukkoon loput tuorejuustosta sekä loput salaattijuustokuutiot murennettuina.
- Lisää hienonnettu persilja ja ruohosipuli. Voit myös kokeilla muita yrttejä makusi mukaan. Mausta vielä seos suolalla ja pippurilla
Uuniperunat:
- Huuhtele perunat ja tee niihin ristiviillot veitsellä. Älä kuori.
- Paista perunat 200-asteisessa uunissa 1,5h. (Vinkki: Peruna kypsyy hyvin myös leivinuunissa.)
- Kun peruna on kypsä, paina sitä sivuista joka puolelta niin, että viiltokohta aukeaa.
- Lusikoi päälle punajuurimousse.
- Viimeistele lehtipersiljalla ja silmusalaatilla.
Tuplajuustoburger
Katso resepti TikTokista
Majoneesi
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
1 rkl etikkaa
2,5 dl öljyä
1 tl suolaa
Sekoita sauvasekoittimella sekaisin kaikki muut paitsi öljy. Lisää öljy ohuena nauhana seokseen. Kun öljy on emulgoitunut seokseen, mausta suolalla.
Burger
Naudan burgerpihvi 160g
Brioche sämpylä
Tomaattia
Cheddarjuustoa
Paista burgerpihviä kuumalla pannulla 2 min per puoli. Lisää juusto päälle ja anna olla kannen alla vielä noin 2 minuuttia. Pilko väliin tomaattisiivut.
Maa-artisokkakeitto
Katso resepti TikTokista
Ohje
2 pientä salottisipulia
500 g maa-artisokka
6 dl vettä
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
Suolaa
Pippuria
Lehtipersiljaa
Kuori ja pilko sipuli ja maa-artisokka. Paista voissa kattilassa noin 2 minuuttia. Lisää vesi ja anna hautua noin 20min. Tarkista kypsyys ja hienonna sauvasekoittimella. Lisää kerma joukkoon samalla kuin sekoitat. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele lehtipersiljalla.
Lue myös:
Ruokaa Meiltä Meille -kampanjasivut