Tillbaka Valkoposkihanhen aiheuttamat ongelmat on ratkaistava

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Valkoposkihanhen aiheuttamat ongelmat on ratkaistava

29.05.2020

Euroopan valkoposkihanhikanta on kaksinkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa. Nykyinen kanta-arvio ylittää reilusti miljoonan linnun rajan.  Muuttomatkallaan tämä jatkuvasti kasvava lintumassa ruokailee Itä- ja Kaakkois-Suomen pelloilla toistuvasti joka kevät ja syksy. Lisäksi meillä on Suomessa yli 30 000 linnun pesivä kanta, joka kasvaa myös edelleen. On käsittämätöntä, että tämä lintu on edelleen erittäin tiukasti suojeltu.  MTK ajaa hanhiongelmaan nopeaa ratkaisua. Kannustamme jäseniämme myös allekirjoittamaan kansalaisaloitteen valkoposkihanhen metsästämisen sallimiseksi.

Valkoposkihanhia Kiteellä viime viikolla
Valkoposkihanhia Kiteellä viime viikolla

Alueen viljelijöiden asema on tukala. Nyt kun karja pitäisi päästää laiduntamaan pitkän talven jälkeen onkin karjalle tarjottavana vain hanhien mylläämää multapeltoa ja lintujen jätöksiä. Kysymys on useiden tuhansien hehtaarien vahingoista, joita nykykäytännöllä korvataan vain osittain ja pitkällä viiveellä. Mikä pahinta, vaikka korvaus olisi kattavakin, nyt keväällä on lähes mahdotonta saada edes ostettua rehua tilalle. Syysviljojen kasvattaminen muuttoreitillä on ollut jo vuosia mahdotonta ja viljelijät ovat vain joutuneet sopeutumaan. Vahingonkorvausjärjestelmä on uusittava pikaisesti ja perusteellisesti.

Valkoposkihanhen tiukka suojelustatus on Suomessa tulkittu vielä erityisen tiukasti. Yhtään valkoposkea ei ole voinut poistaa edes vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla. Viranomaisten tulkinta on ollut erittäin tiukka. Samaan aikaan, samassa EU:ssa, esimerkiksi Tanska ampuu 16 000 lintua ja Ruotsikin 7000 lintua vuosittain. Nyt Suomessakin yritetään aloittaa poikkeuslupakäytäntöä muutamalla sadalla linnulla, mutta niistäkin on valitusprosessi tulossa.  Suojametsästyskäytäntö sekä nopeasti saatavat vahinkoperusteiset luvat on saatava meilläkin käyttöön pikaisesti. Metsästykseen perustuva karkottaminen  tarvitsee rinnalleen myös järjestelyn, jossa hanhille tarjotaan  yhteiskunnan kustantamia hanhien ruokailu- ja levähdyspeltoja.



Timo Leskinen

kenttäjohtaja

puukauppa, riistapolitiikka, maakuntaedunvalvonnan johtaminen

+358 40 075 4235