Luomunaudanlihatartar, uppomuna ja vihersalaattia - MTK-Pohjois-Suomi
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Luomunaudanlihatartar, uppomuna ja vihersalaattia
26.09.2020
Helppoa ja herkullista luomusta. Luomuresepteistä ja -ruuasta on keinotekoisuus kaukana. Luomusta jää hyvä maku.
4 annosta
Naudanlihatartar
450 g luomu naudan sisä- tai paahtopaistia
1 tl suolaa
1½ tl dijoninsinappia (kokojyvä)
¼ ruukkua tuoretta timjamia
Salaatinkastike
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoista balsamietikkaa
½ valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
muutama oksa tuoretta timjamia
Uppomuna
4 luomukananmunaa
1 l vettä
½ dl väkiviinaetikkaa
suolaa
Lisäksi:
100 g luomusalaatteja, versoja ja yrttejä
4 siivua hyvää, luomujauhoista leivottua leipää
Valmistus:
Poista lihasta kalvot. Leikkaa liha ensin syiden vastaisesti ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet pieniksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja sinapilla. Riivi lehdet irti timjamin varsista, hienonna ja lisää tartarin joukkoon.
Anna maustua kylmässä sen aikaa, kun valmistat uppomunat ja salaatin.
Mittaa öljy ja etikka kulhoon. Kuori valkosipulin kynsi ja litistä se veitsen lappeella työlautaa vasten. Lisää kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja muutamalla kokonaisella timjamin oksalla.
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vähennä lämpöä niin, että vesi kiehuu rauhallisesti poreillen. Lisää etikka.
Riko kananmuna kuppiin. Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen.
Kaada kananmuna varovasti kiehuvaan veteen. Kypsennä 4–5 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt.
Nosta uppomuna vedestä, valuta hyvin ja ripottele pinnalle suolaa.
Voit kypsentää 3–4 munaa kerrallaan.
Tarjoile tartar paahdetun leivän, uppomunan ja salaatin kera.
Resepti: Kati Laszka, kati@kiehumispiste.fi