Back Välitä viljelijästä -toimintamalli vakinaistetaan

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Välitä viljelijästä -toimintamalli vakinaistetaan

22.11.2024

Presidentti Stubb vahvisti lain maatalousyrittäjien varhaisen tuen palveluista, jonka eduskunta hyväksyi aiemmin marraskuussa. Lain myötä vuodesta 2017 määräaikaisena rahoitettuna projektina toiminut Välitä viljelijästä -toimintamalli vakinaistetaan.

Kuva: Henri Uotila
Kuva: Henri Uotila

Laki maatalousyrittäjien varhaisen tuen palveluista vahvistettiin perjantaina 22.11. Laki astuu voimaan 1.12.2024, ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) aloittaa palvelujen järjestämisen 1.1.2025. Toimintamalli säilyy olennaisesti samanlaisena, mutta laajenee koskemaan myös MYEL-vakuutettuja poronhoitajia ja kalastajia maatilatalouden harjoittajien lisäksi.

Palveluun on tulossa muutamia tarkennuksia. Jatkossa ostopalvelusitoumuksia myönnetään vain mielenterveyspalveluihin, ja sitoumukset ovat saatavilla ainoastaan MYEL-vakuutetuille.

Välitä viljelijästä -palveluja on toteutettu valtakunnallisesti vuodesta 2017 lähtien Melan saaman maatalouden kriisipakettirahoituksen turvin. Palvelut ovat jo osoittautuneet hyödyllisiksi. Vuonna 2023 tehdyn vaikuttavuusarvioinnin mukaan Välitä viljelijästä -palvelut ovat parantaneet merkittävästi maatalousyrittäjien hyvinvointia ja työkykyä.

Keskeisiin palveluihin kuuluvat työkykyneuvojien tarjoamat neuvonta- ja ohjauspalvelut sekä harkinnanvaraisesti myönnettävät ostopalvelusitoumukset mielenterveyden asiantuntijapalveluihin. Lisäksi palveluihin sisältyvät sidosryhmäverkoston ylläpitäminen ja kehittäminen, erilaiset koulutukset sekä digitaaliset palvelut ja niihin liittyvä viestintä.

Ruuantuottajia arvostetaan

”Petteri Orpon hallituksen päätös vakinaistaa Välitä viljelijästä -projektin työhyvinvointipalvelut on suuri arvostuksen osoitus ruuantuottajia kohtaan. Päätös osoittaa, että hallitus kantaa vastuuta myös huoltovarmuudesta, jonka tärkeä osa ruuantuotanto ja työ maatiloilla ovat”, asiantuntija Maire Lumiaho sanoo.

Lumiahon mukaan nyt vakinaistettavat varhaisen tuen palvelut on suunniteltu nimenomaan maatalousyrittäjien tarpeisiin. Ne on kehitetty pitkän ajan kuluessa tiiviissä yhteistyössä Melan ja MTK:n kanssa. MTK:n alueelliset tuottajaliitot ovat olleet tässä työssä merkittävässä roolissa.

Kokonaisvaltaiseen työotteeseen perustuva tilakohtainen malli, joka on koko toiminnan ydin, kehitettiin vuonna 2014 MTK:n tuottajaliittojen hyvinvointihankkeessa Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla. Tämän jälkeen se mallinnettiin ja otettiin käyttöön myös muissa tuottajaliitoissa.

"On äärimmäisen tärkeää, että maatiloilla panostetaan ennaltaehkäisevästi työhyvinvointiin. Tutkimusten mukaan hyvinvointi on yksi kolmesta keskeisestä tekijästä menestyvien maatilojen taustalla”, Lumiaho painottaa.

Lisätietoja: Maire Lumiaho, asiantuntija, MTK, maire.lumiaho@mtk.fi