Luomu

MTK on sitoutunut luomualan edunvalvontaan, jonka perustana toimii Suomen kansallisen luomustrategian toteuttaminen.

Luomutuotanto ei ole pelkästään osa suomalaista ruokajärjestelmää, vaan se on myös sydämen asia monille kuluttajille ja viljelijöille. Se vastaa kutsuun, joka kaikuu yhä useamman kuluttajan sydämessä: tarve ympäristöystävällisemmille ja eettisemmille valinnoille pöydässämme.

Luomuviljelyssä käytetyt menetelmät eivät ainoastaan vähennä torjunta-aineiden ja mineraalilannoitteiden käyttöä, vaan ne myös edistävät monimuotoisuutta ja suojelevat arvokkaita ekosysteemejämme. Tämä on linjassa periaatteen kanssa, joka näkee kotimaisten luomutuotteiden roolin kasvavan niin ruuantuotannossa kuin elintarvikejalostuksessakin, ja jopa viennissä.

EU:n komissio on tunnistanut Suomen mahdollisuuden olla edelläkävijä vihreässä kehityksessä, kannustaen meitä laajentamaan luomutuotantoalamme ja samalla vahvistamaan luomusektorin innovaatioita ja tutkimusta. Tämä ei ole pelkkä velvollisuus, vaan myös mahdollisuus näyttää tietä kestävämpään tulevaisuuteen.

Luomun edistäminen ei ole yksinomaan hallituksen tai suuryritysten vastuulla. Se on myös yhteisöllinen projekti, jossa korostuu paikallisuus ja jatkojalostusyritysten merkitys. Lisäämällä elintarvikkeiden toimintaketjujen läpinäkyvyyttä voimme tuoda kuluttajat lähemmäs ruoan alkuperää, luoden samalla avoimempia ja reilumpia markkinoita.

Meidän on rakennettava siltoja ja jaettava tietoa parhaista käytännöistä, edistettävä markkinoiden avoimuutta ja tuettava luomusertifiointia. Tämä on yhteinen matkamme kohti kestävämpää ruokajärjestelmää, jossa luomu ei ole vain vaihtoehto, vaan olennainen osa suomalaista ruokapöytää. Lue lisää luomustrategiasta.

Luomualan kenttä elää ja hengittää innovaatiota, kestävyyttä ja yhteisöllisyyttä. Jotta pysyisit ajan hermolla tässä jatkuvasti kehittyvässä maailmassa, olemme koonneet uutiskirjeemme, joka tuo alan tuoreimmat uutiset ja trendit suoraan sähköpostiisi.

Uutiskirjeemme tarjoaa sinulle paitsi katsauksen merkittävimpiin tapahtumiin ja uutisiin, myös artikkeleita, haastatteluja alan asiantuntijoiden kanssa ja vinkkejä, kuinka voit itse osallistua ja vaikuttaa luomuyhteisössä.

Liity mukaan ja pysy ajan tasalla luomumaailman viimeisimmistä käänteistä, inspiroidu uusista näkökulmista ja löydä yhteisö, joka jakaa intohimosi kestävään ja vastuulliseen ruoantuotantoon. MTK:n jäsenet voivat tilata uutiskirjeen Oiva-portaalissa.

Tämä lista tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua MTK:n kantoihin ja analyyseihin, jotka koskevat maatalousalan ajankohtaisia aiheita – olipa kyseessä sitten uudet asetusluonnokset tai kestävän metsätalouden strategiat.

MTK:n lausunnot-sivu on korvaamaton resurssi kaikille maatalousalasta kiinnostuneille, tarjoten syvällistä tietoa ja näkemystä, joka auttaa sinua ymmärtämään paremmin alan dynamiikkaa ja suuntia. Se on paikka, jossa voit pysyä ajan tasalla alan viimeisimmistä kehityksistä ja saada asiantuntevaa näkemystä muun muassa luomutuotannon tulevaisuudesta.

Luomutuotanto on ala, joka on jatkuvassa muutoksessa, ja sen ymmärtäminen vaatii ajantasaista tietoa. Tässä astuu kuvaan luomutuottajabarometri, MTK:n työkalu, joka tarjoaa syvällistä analyysiä luomualan nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Luomutuottajabarometri on mittari, joka kokoaa yhteen luotettavaa tietoa suoraan alan toimijoilta, tarjoten näin ainutlaatuisen näkökulman luomutuotannon nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Se antaa mahdollisuuden ymmärtää, mitkä ovat alan keskeiset haasteet ja mahdollisuudet tällä hetkellä.

MTK:n luomutuottajabarometri on suunnattu niille, jotka haluavat syventää ymmärrystään luomutuotannosta, olivatpa he sitten alan ammattilaisia tai yksinkertaisesti kiinnostuneita kuluttajia. Se tarjoaa arvokasta tietoa, joka auttaa lukijoita hahmottamaan, mihin suuntaan luomuala on menossa.

Luomuvaliokunnan jäsenet

Puheenjohtaja: Susanna Valtonen
Varapuheenjohtaja: Mikko Piippo
 
Tarmo Turunen, Kempele    Jäsen
Eija Nurmela, Ranua    Varajäsen
      
Päivi Kasari, Jalasjärvi    Jäsen
Janne Jokela, Kokkola    Varajäsen
      
Mikko Piippo, Lapinlahti    Jäsen
Anna Siiriäinen, Hirvensalmi    Varajäsen
      
Esa Heikkilä, Tuusula    Jäsen
Laura Hämäläinen, Hollola    Varajäsen
      
Mika Hirvijoki, Ikaalinen    Jäsen
Juha Tenho, Ulvila    Varajäsen
      
Aleksis Kyrö    MTK:n johtokunta
Susanna Valtonen    MTK:n johtokunta
Bjarne Mara    SLC